Print 3D

Setarile primului strat in printarea 3D

Macheta Concept Showroom Auto

5 pasi simpli pentru un prim strat perfect in printarea 3D

In comparatie cu 10 ani in urma, printarea 3D a devenit o tehnologie mult mai comuna si des folosita, atat de consumatorii obisnuiti, cat si de antreprenori. Aceasta popularitate a impins preturile sa scada semnificativ si tehnologia sa se dezvolte considerabil, lucru ce a dus la majorarea numarului de materiale ce pot fi folosite in productia 3D.

Insa, desi printarea 3D a devenit atat de folosita este important sa cunosti cum sa o folosesti corect, pentru a evita dificultati in momentul printarii. Primul strat este destul de complicat, chiar si pentru cei experimentati. De aceea, urmeaza acesti 5 pasi pentru a te asigura ca produsul printat va fi fabricat exact asa cum doresti:

Suprafata de printare neuniforma

Una dintre cele mai mari probleme pe care multe persoane le infrunta atunci cand doresc sa printeze 3D este ca primul strat nu se lipeste de platforma. Acest lucru se intampla atunci cand distanta dintre duza si suprafata de printare nu este mentinuta constant.

Fiecare imprimanta 3D are modul ei specific de a corecta acest lucru, de aceea asigura-te ca citesti manualul de utilizare si sa setezi corect platforma pentru a fi sigur ca duza nu este prea departe sau prea aproape de suprafata.

Macheta Concept Showroom AutoIncetineste viteza de printare

In cazul in care duza se misca mult prea repede, va fi mult mai greu pentru primul strat sa se lipeasca corect de platforma. Pentru a te asigura ca proiectul tau va avea succes, incetineste viteza de printare a primului strat cu 30% – 50%.

Controleaza temperatura

De multe ori, se intampla ca primul strat sa se lipeasca corect de suprafata de printare, dar sa se desprinda mai tarziu de aceasta. In cazul acesta, cel mai probabil este faptul ca platforma nu a fost incalzita indeajuns, desi filamentul are temperatura potrivita.

Pentru a rezolva aceasta situatie, verifica tipul de filament pe care il folosesti si la recomandarile de temperatura ale producatorului. De asemenea, daca imprimanta 3D are functia de incalzire a platformei, mareste progresiv temperatura pana reusesti sa produci cu succes primul strat. In caz contrar, verifica ceilalti pasi, deoarece exista posibilitatea ca temperatura sa nu fie problema.

Curata suprafata de lucru

Curatarea platformei cu alcool izopropilic trebuie realizata in cazul in care ceilalti pasi nu au rezolvat problema. Depunerile de praf sau alte elemente pot cauza dezlipirea prematura a stratului. In functie de tipul de filament utilizat, poti sa folosesti lipici, fixativ sau alte elemente specializate pentru a mari sansele de succes.

Foloseste un suport

In cazul in care celelalte puncte nu te-au ajutat sa creezi primul strat cu succes, atunci este cazul sa folosesti un suport ce va putea fi indepartat cu usurinta dupa printare, insa te va ajuta mult in crearea obiectelor dorite, acestea fiind gasite de cele mai multe ori in setarile softului de printare 3d.

Printarea primului strat este complicata, insa daca urmezi acesti pasi, cu siguranta vei avea succes si vei putea crea tot ceea ce iti doresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *