Progresul tehnologic uimitor de care s-a bucurat printarea 3D in ultimii ani a dus la crearea si introducerea pe piata a unui numar tot mai mare de materiale ce pot fi utilizate in procesul de productie.
Cunoscuta si sub denumirea de fabricatie aditiva, aceasta metoda inovativa a cunoscut o crestere exponentiala in multe sectoare industriale si nu numai, devenind un mijloc preferat de productie mai ales printre consumatori, antreprenori si firmele mici sau mijlocii.
Compozitul si fibra de carbon sunt materiale cu o performanta inalta si foarte cautate in diverse industrii datorita capacitatii lor de a crea obiecte foarte eficiente din multe puncte de vedere.
Compozit si fibra de carbon – Care sunt avantajele utilizarii in printarea 3D?
- Rezistenta crescuta si o rigiditate ridicata;
- Greutate redusa;
- Pot fi utilizate cu succes in nenumarate aplicatii finale, dar si in crearea de prototipuri functionale;
- Pot inlocui cu succes metalul in diverse proiecte;
- O stabilitate dimensionala deosebita;
- Au o rezistenta crescuta la caldura, grasimi si coroziune.
Ce se poate printa 3D cu compozit si fibra de carbon?
- Echipamente sportive
Imprimarea 3D cu fibra de carbon si compozit a revolutionat industria echipamentelor sportive. Aceaste materiale pot fi utilizate cu succes in creare de cadre de biciclete, dar si in productia diverselor accesorii ce pot fi folosite intr-o varietate foarte larga de activitati, fiind solutii excelente ce pot imbunatati semnificativ performanta sportivilor.
- Bunuri de consum
Datorita atractivitatii estetice, dar si a capacitatii lor structurale incredibile, aceste materiale versatile au devenit o alegere populara pentru fabricarea de bunuri ce pot fi utilizate cu succes in viata de zi cu zi.
De la huse pentru smartphone-uri si accesorii de depozitare pentru casti sau smartwatch-uri, pana la accesorii de fashion, compozitul si fibra de carbon sunt o solutie excelenta ce imbina stilul cu durabilitatea.
Orice pasionat de gaming doreste sa isi imbunatateasca cat mai mult experienta de joc. Prin folosirea tehnologiei de printare 3D si a acestor materiale inovative, utilizatorul va avea la dispozitie posibilitatea de a crea o varietate larga de obiecte si piese personalizate precum suporturi de casti, de console portabile si asa mai departe, sporind atat aspectul spatiului, cat si eficienta in sesiunile de joc.
- Piese de shimb pentru drone
Entuziastii de drone pot utiliza imprimarea 3D cu compozit si fibra de carbon pentru a produce piese usoare si cu o rezistenta crescuta pentru dispozitivele lor aeriene. Acestia pot produce elice, rame, carcase si multe alte piese asemanatoare, avand la dispozitie posibilitatea de a personaliza complet aparatul de zbor.
Integrarea compozitului si a fibrei de carbon in printarea 3D a largit considerabil numarul de aplicatii in care aceasta tenologie poate fi utilizata cu succes.
Avand in vedere popularitatea tot mai crescuta printre consumatori, dar mai ales printre firme, nu va fi de mirare daca aceasta forma de fabricatie va continua sa se dezvolte si va depasi metodele traditionale de productie, fiind o alternativa nu doar mai eficienta din punct de vedere al costurilor, ci si mai rapida, minimizand considerabil pierderile de timp, cat si de resurse financiare.