Printarea 3D a luat cu asalt lumea. Inca de la inceputul deceniului trecut, imprimantele 3D au fost aclamate ca fiind o tehnologie revolutionara, capabila sa schimbe definitiv modul in care producem si vindem bunuri. Imagineaza-ti ca puterea de a crea si a realiza piese si obiecte acasa sau la un serviciu local de printare 3D este aici.
Nu trebuie sa mai comanzi piese personalizate si sa astepti dupa ele; acestea pot fi gata local, numaidecat. Insa, ca orice alta tehnologie, se pune intrebarea sustenabilitatii. Este imprimarea 3D o tehnologie viabila din punct de vedere ecologic? In ultimii ani, ecologia/ mediul inconjurator a devenit un subiect din ce in ce mai discutat, fiind un aspect al carei importanta creste de la an la an.
In incercarea noastra de a lasa planeta intr-un stadiu mai bun decat a fost, atat pentru noi cat si pentru generatiile viitoare, tehnologia trebuie gandita si adaptata in jurul acestui principiu.
Cat de ecologica este printarea 3D?
Fiind o tehnologie relativ noua, imprimantele 3D sunt inca intr-un stadiu de dezvoltare continua. Insa, aceast procedeu de creare poate fi o metoda mai ecologica de productie fata de metodele traditionale. Bineinteles, aici putem spune ca sustenabilitatea este influentata in mod direct de sursa de provenienta a energiei electrice pe care aceasta o foloseste.
In cazul in care energia este produsa de panourile solare proprii sau vine din surse sustenabile, atunci putem spune ca printarea 3D are un impact si mai mic asupra mediului inconjurator. De asemenea, materialele folosite in productia obiectelor si pieselor pot fi viabile din acest punct de vedere, deoarece, odata cu evoluatia tehnologica, materiile prime utilizate pot fi reciclate si refolosite.
Se poate folosi plasticul reciclat cu o imprimanta 3D?
Plasticul este una dintre cele mai importante probleme din punct de vedere ecologic. Nu este biodegradabil si este folosit considerabil in aproape toate industriile, de aceea fiind importanta gasirea unei solutii durabile pentru procesarea si prelucrarea sa.
Din fericire, una dintre posibilitatile de a elimina plasticul este folosirea acestuia in printarea 3D. Desi nu este biodegradabil, plasticul este reciclabil si poate fi folosit cu succes in crearea filamentului din productia 3D ( Exista si anumite imprimante 3D care pot folosi direct granule de plastic, transformandu-le in filamentul necesar).
Exista nenumarate companii si start-up-uri care folosesc diferite obiecte din plastic aruncate, precum sticlele PET si nu numai, pentru a le transforma in obiecte utile precum cosuri, ochelari de soare sau scaune. Cel mai usor mod de a printa intr-un mod sustenabil este sa cauti si sa folosesti filament din plastic reciclat.
De ce este printarea 3D buna pentru mediul inconjurator?
Imprimantele 3D au un avantaj foarte mare fata de metodele traditionale de productie. Avand un consum de energie mult mai redus, ele utilizeaza o cantitate mai mica de materii prime si au un impact semnificativ mai mic asupra mediului inconjurator.
Aici exista si un avantaj si din punct de vedere logistic, deoarece productia se desfasoara local, nu este nevoie de transport de la fabrica la consumantorul final si nici depozitarea acestuia. Aceste lucruri, aparent banale, se traduc prin cheltuieli mai mici pentru micii producatori, dar si printr-o amprenta de carbon mult mai redusa.
Un cost de productie mai mic inseamna ca printarea 3D este viabila din punct de vedere financiar, ceea ce va duce la adoptarea sa la o scara mai mare, astfel reducand in mod direct consumul si utilizarea de combustibili fosili folositi in logistica.
Printarea 3D are potentialul de a schimba in bine lumea. Desi este inca la inceput de drum, aceasta tehnologie devine din ce in ce folosita, avand potentialul de a schimba producerea pieselor in masa.