In ultimul deceniu printarea 3D a cunoscut o dezvoltare si o crestere semnficativa atat in randul producatorilor industriali, cat si pentru consumatori obisnuiti si pasionati. Aceasta tehnologie avanseaza din ce in ce mai mult in fiecare an, de aceea si interesul pentru diversificarea aplicatiilor acesteia creste. De aceea, desi plasticul inca ramane cel mai popular si folosit, lista de materiale care poate fi utlizata in printarea 3D se mareste in mod accelerat.
Astfel, mai jos iti voi prezenta cinci dintre cele mai uzuale materiale pe care le poti folosi:
Plastic
Asa cum am mentionat mai devreme, plasticul este cel mai folosit dintre toate materialele, datorita pretului scazut si al accesibilitatii. In aceasta categorie intra patru dintre cele mai folosite tipuri de plastic:
PLA (Acid polilactic)
Este cel mai popular tip de material folosit de consumatorii casnici. Acesta este realizat din materiale biodegradabile precum amidonul de porumb ceea ce il face ecologic si are un punct de topire scazut, perfect pentru hobbisti.
ABS (Acrilonitril butadien stiren)
Acest material este un termoplastic ce face parte din familia polimerilor. Aceasta vine sub forma de filament si are avantajul de a avea o rezistenta si flexibilitate crescuta, dar are si o varietate larga de culori.
Poliamida
Este un material popular in randul pasionatilor, aceasta fiind cunoscut pentru durabilitatea crescuta si sanse mici de deformare.
Acest material poate fi vopsit cu usurinta si este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai dure materiale plastice.
Policarbonatul
Acesta este un termoplastic folosit cu precadere datorita durabilitatii si flexibilitatii crescute si a rezistentei la deformare. Policarbonatul poate fi folosit impreuna cu fibra de carbon pentru a creste si mai mult rezistenta si sa ii scada greutatea in acelasi timp.
Metal
Un material de asemenea foarte popular in industria printarii 3D, acesta vine sub forma de filament si este folosit cu succes in industria bijuteriilor, in realizarea de piese si componente.
Cateva metale ce pot fi folosite in printarea 3D sunt:
- Otel inoxidabil – poate fi folosit in productia de miniaturi, bijuterii, decoratiuni, dar si piese si unelte.
- Titanium – este cel mai rezistent si usor metal din lista. Este un material folosit cu succes in sectorul medical si in crearea de bijuterii;
- Aur – poate fi folosit cu succes in realizarea de bijuterii;
- Bronz – metal cu ajutorul caruia poti realiza miniaturi, sculpturi si bijuterii;
- Aluminiu – la fel ca titaniumul, este un material rezistent si usor, folosit cu precadere in industria auto, medicala si cea aerospatiala.
Silicon
Un material relativ nou pe piata printarii 3D, acesta a cunoscut o cerere crescuta datorita proprietatilor mecanice ideale. Siliconul este un elastomer, ceea ce inseamna ca odata ce printarea a fost realizata, nu mai poate reveni in stare lichida odata ce s-a intarit.
Siliconul are cateva proprietati valoroase ceea ce il face un material important pentru multe industrii, de la cea auto si medicala pana in sectorul agricol.
- Are o stabilitate termala foarte buna, aceasta rezistand la temperaturi cuprinse intre -55 grade si 180 grade celsius;
- Rezistent la apa si aburi, ceea ce il face perfect pentru izolarea electrica si etansare;
- Rezistenta mecanica crescuta si ignifug;
Fibra de carbon
Fibra de carbon este folosit de cele mai multe ori impreuna cu alte materiale pentru a crea un compozit, acesta avand o durabilitate foarte mare si o greutate scazuta. De asemenea, aceasta creste rigiditatea si stabilitatea pieselor printate.
Sunt doua tipuri de fibra de carbon folosite:
- Fibre tocate;
- Fibre continue.
Printarea 3D a luat cu asalt lumea in ultimul deceniu. Aceasta a reusit sa aduca mijloacele de productie in casele consumatorilor, astfel incat acestia sa poata crea orice de la arta si bijuterii pana la piese complexe pentru hobby-uri sau chiar afaceri.