Print 3D

Se poate printa 3D mancarea?

Se poate printa 3D mancarea

Tehnologia printarii 3D a evoluat si s-a dezvoltat semnificativ in ultimele decenii. Desi a fost folosita la inceput de catre industria auto si nu numai, pentru realizarea prototipurilor, imprimantele 3D au fost perfectionate si rafinate, astfel incat sa poata fi folosite si de catre consumatori.

Chiar daca plasticul a fost utilizat o buna perioada de timp ca material prim principal, in ultimii 10 ani, datorita inovatiilor si a cercetarilor intense, numarul de materiale a crescut semnficativ, acum putand fi folosite urmatoarele materiale: otelul inoxidabil, aurul, diferite tipuri de plastic cu rezistente si caracteristici unice, dar si fibra de carbon.

Insa, una dintre cele mai dorite si cerute aplicatii ale acestui aparat este capacitatea sa de a printa 3D folosind materiale organice precum mancarea. Imaginati-va: un aparat ce poate imprima 3D mancarea, ofera posibilitati nelimitate in ceea ce priveste personalizarea mancarii, mai multa creativitate si un mod mai rapid si eficient de a gati.

Se poate printa 3D mancarea

O imprimanta 3D in bucataria ta poate lua locul microundelui sau a altui robot de bucatarie. Iti este pofta de o pizza fierbinte? Nu trebuie decat sa apesi pe unul sau doua butoane si aceasta se prepara singura. Bineinteles, aceasta tehnologie este inca intr-un stadiu rudimentar, insa exista multe companii care cerceteaza si dezvolta aceast tip de printare.

Ce mancare se poate printa 3D?

Asemenea tehnologiei de printare 3d a obiectelor si pieselor, printarea mancarii foloseste acelasi proces, acela de imprimare prin extrudare ( Fused deposition modeling – FDM), acesta fiind si cel mai folosit tip de printare utilizat in momentul de fata. Prin acest proces, un obiect este creat folosind un filament care, printr-o duza incalzita, depune strat peste strat de material pe o directie bine stabilita.

Acelasi proces este folosit si in cazul printarii de mancare. Insa, datorita limitarilor din prezent a aparatelor, pot fi folosite ca ingrediente doar alimente care pot fi facute pasta, precum ciocolata, piureuri, sosuri sau aluaturi lichide (asemenea celor de clatite). Desi aplicatiile pot fi reduse, trebuie sa tinem minte ca inca este la inceput tehnologia, fiind in proces de cercetare si alte tipuri de ingrediente precum branza, aluaturi de paine si multe altele.

Cum este gatita mancarea?

Imprimantele 3D din prezent nu au capacitatea de a gati mancarea, insa alimentele ce nu necesita coacere sau procesare termica, precum ciocolata sau deserturile simple pot fi create si consumate imediat.

Alte alimente, precum pizza dupa ce a fost extrudata si completata, trebuie sa fie coapte intr-un cuptor extern, independent de imprimanta 3D. La mijlocul anului 2010, a fost introdus pe piata un automat de pizza, care folosea acelasi principiu de preparare ca cel descris mai sus.

Care este avantajul printarii 3D a mancarii?

Imprimantele 3D prezinta nenumarate avantaje si beneficii pentru producerea si comercializarea diferitelor obiecte. Acest lucru se aplica si in cazul alimentelor, dupa cum urmeaza:

  • Personalizare

Ca si in cazul imprimantelor 3D clasice, personalizarea si individualizarea mancarii pot constitui beneficii uriase pentru producatori si consumatori. Pentru ca fiecare persoana are anumite nevoi nutritionale si gusturi, cu ajutorul unei imprimante 3D, se poate personaliza mult mai usor mancarea conform specificatiilor utilizatorului sau clientului.

  • Usor de reprodus

Fiind un proces automat de creare, retetele vor fi realizate de fiecare data exact la fel. Acest lucru poate fi avantajos, mai ales in cazul restaurantelor, fiind esential atunci cand acestia doresc sa mentina calitatea la acelasi standard inalt.

  • Retete mai usor de impartit

La fel ca si in cazul printarii normale, si mancarea trebuie sa urmeze anumiti pasi bine definiti, pentru a avea un rezultat excelent de fiecare data. Retetele vor putea fi impartite usor pe internet, asemenea schitelor CAD a proiectelor de printare normala 3D.

Cu toate ca tehnologia nu este intr-un stadiu foarte avansat, cererea pentru printarea 3D de mancare este foarte ridicata. Odata cu trecerea timpului si a dezvoltarii pietei si a cercetarilor, cu siguranta aceasta tehnologie va deveni mai comuna si va ajunge in cele din urma in bucatariile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *