Print 3D

Cine are nevoie de printarea 3D?

printare 3d romania

Printarea 3D reprezinta o tehnologie a viitorului care permite confectionarea de obiecte cu o geometrie spatiala complexa. Printerul 3D propulseaza procedeele de confectionare a unor obiecte la un nivel superior, intrucat permite realizarea diverselor componente ale acestora si mai rapid, dar si mai simplu.

Printarea 3D demonstreaza avantajul unei flexibilitati nelimitate de design, al elaborarii celor mai precise detalii. Domeniile in care se foloseste printarea 3D sunt extrem de variate, de aceea multi agenti economici apeleaza la printarea 3D.

servicii printare 3dCine apleaza la printarea 3D?

Un exemplu de domeniul il reprezinta domeniul medical, mai exact o ramura a medicinei, stomatologia. In stomatologie se pot realiza proteze prin intermediul tehnologiei de printare 3D. Valoarea restaurilor protetice printate 3D necesita totusi studii clinice de durata, studii privind compatibilitatea si integrarea lor functionala, dar si impactul ecologic.

Concret, printerul 3D reprezinta un echipament capabil de a produce obiecte tridimensionale in laboratorul de tehnica dentara, pe baza instructiunilor primite sub forma unui set de date digitale culese prin scanare.

Acum, cand pare sa se fi devenit parte integranta a vietilor noastre, e important sa intelegem ce sta la baza printarii 3D, care sunt avantajele si dezavantajele acestei tehnologii, dar si limitarile pe care le impune. De-a lungul timpului, s-au printat in forma 3D numeroase produse din industrii diferite, la unele dintre industrii, cu siguranta nu se putea gandi multa lume.

Sa vedem deci, alte industrii in care se foloseste printarea 3D, in afara de stomatologie.

● Industria modei

O parte dintre accesoriile pe care le putem vedea in cadrul prezentarilor de moda sunt produse prin printare 3D. Chiar si o parte dintre hainele designerilor mai indrazneti au fost printate cu ajutorul tehnologiei 3D.

● Industria artei

Nu in ultimul rand, este creata arta prin printare 3D. Multi artisti au folosit aceasta tehnologie in moduri cu adevarat surprinzatoare si inovatoare, gasind noi intrebuintari ale printarii 3D.

Inclusiv procedeul de scanare si ulterior printare 3D a unor obiecte, a dus la o reproducere mai usoara a unor lucrari celebre, recente sau antice. In acelasi timp, cerintele foarte riguroase venite din partea industriei, au dus la crearea de standarde in printarea 3D.

● Aeronautica

In aceasta industrie, inovatia este la mare cautare, de aceea se foloseste si aici printarea 3D. Dintre exemplele care folosesc aceasta tehnica, ii amintim pe Rolls Royce si Boeing.

● Arhitectura

Daca nici arhitectii nu folosesc imaginile tridimensionale, atunci cine sa o faca mai des decat ai? Folosind printarea 3D, arhitectii reusesc sa transpuna imagini cat mai reale, dar si cat mai usor de vizualizat de catre clienti.

● Industria bijuteriilor

Aceasta industrie se poate dezvolta cu ajutorul printarii 3D, procesele clasice se imbunatatesc, iar ideile indraznete cu privire la designul bijuteriilor se realizeaza cu usurinta prin tehnica imprimarii 3D.

Influente asupra economiei si asupra productiei

In ceea ce priveste productia, se recomanda folosirea printarii 3D atunci cand se folosesc materiale ce nu pot fi prelucrate cu usurinta de catre masinile CNC. Folosirea printarii 3D are efecte si asupra economiei, intrucat este o tehnica folosita atat in industrii, pentru crearea de prototipuri si a materialelor, cat si in randul celor care fac asta, acasa.

Printarea 3D permite transformarea designului unui produs in doar cateva ore, de aceea multe industrii o folosesc pentru a obtine prototipuri si volume mici sau medii de productie. In ceea ce priveste avantajele printarii 3D, dispar limitarile legate de unghiurile foarte inguste care necesitau instrumente speciale.

De asemenea, cei care au un business cu printare 3D au avantajul de a reduce costurile cu forta de munca pentru ca de cele mai multe ori, operarea unei imprimante 3D presupune apasarea unui buton, bineinteles cu o instruire facuta inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *