Asa cum am descris in multe articole de pe blogul nostru, productia aditiva sau printarea 3D a adus o multime de beneficii in multe domenii. O alta industrie unde exista avantaje uimitoare ale printarii 3D este stomatologia.
Tehnologiile de printare 3D aduc solutii eficiente intr-un domeniu in care organismul uman unic are nevoie de tratamente personalizate. Prin urmare, industria stomatologica trece printr-o transformare digitala rapida, cu fluxuri de lucru digitale ce implica o eficienta sporita, o calitate constanta ridicata si costuri mai mici pentru laboratoarele si cabinetele dentare.
Iata cateva moduri in care fluxurile de lucru digitale revolutioneaza industria dentara.
- Personalizare in masa, la costuri reduse
Nu e un secret faptul ca stomatologia a implicat dintotdeauna niveluri ridicate de personalizare si costuri mari pentru personalizare. Asta pentru ca in mare parte se foloseau metode manuale pentru a crea aparate personalizate. Azi, insa, fluxurile de lucru digitale permit personalizarea in masa intr-un mod consistent, automatizat, cu mai putina forta de munca si la costuri mai mici.
Este clar ca fiecare persoana are o dantura unica, iar aici ne referim la modul in care sunt dispusi dintii si la dezvoltarea dintilor. Prin urmare, indicatiile dentare trebuie facute astfel incat sa se potriveasca cu anatomia fiecarui pacient in parte. Cand se foloseau fluxurile de lucru manuale clasice, calitatea produselor finite depindea in mare parte de abilitatile pe care le avea fiecare tehnician in parte.
Folosind fluxurile de lucru digitale, fiecare produs dentar este detalial cu precizie, conform specificatiilor dictate de anatomia pacientului. Imprimantele 3D sunt uimitoare pentru ca niciun alt instrument nu poate produce in prezent o varietate atat de mare de produse dentare, cu o calitate constanta.
Utilizand materiale dedicate, laboratoarele si cabinetele pot imprima 3D modele ortodontice, modele de coroane si punti, toate cu o precizie exrem de buna. Alte produse care se pot realiza prin printare 3d in stomatologie sunt protezele dentare, restaurarile calcinabile sau presabile etc.
Este clar ca tehnologiile digitale simplifica fluxurile de lucru, reduc erorile si timpul necesar de munca. Printarea 3D ajuta la eficientizarea timpului si la costuri reduse pentru laboratoare si cabinete.
Proteze digitale
Fabricarea traditionala a protezelor dentare este un flux de lucru analogic care necesita timp si multa munca. Implica vizite multiple la cabinet si mai multe etape de productie. Laboratoarele dentare incearca sa gaseasca tehnicieni cu abilitati avansate si expertiza necesare pentru producerea protezelor.
Protezele dentare sunt una din cele mai recente inovatii in stomatologia dentara. Ele ofera o solutie de productie eficienta si rentabila, simplificata.
Protezele digitale sunt rentabile si ofera un flux de lucru consistent pentru un produs final calitativ. Productia de proteze dentare cu ajutorul printarii 3D presupune mai putini pasi, un flux de lucru mai consistent si un produs final de calitate. In plus, modelele de proteze digitale sunt reutilizabile, modificabile si usor de reprodus prin imprimare 3D.
Tehnologia de printare 3D in domeniul ortodontiei
Ortodontia ca specialitate dentara a parcurs un drum foarte lung, incepand cu aparatele clasice cu fir metalic. Modelele transparente si detasabile ofera azi o alternativa mult mai atragatoare.
Aparatele transparente pentru corectie dentara nu ar putea exista fara tehnologii digitale. Procesul lor de fabricatie presupune o combinatie geniala de fluxuri de lucru digitale multiple. Un ortodont sau un dentist face mai intai o amprenta a dentitiei unui pacient cu un scaner intraoral 3D sau pur si simplu ia o amprenta traditionala pe care laboratorul poate sa o scaneze apoi.
Modelul digital ofera o baza pentru planificarea etapelor progresive dintre pozitia actuala si cea dorita a dintilor. Fiecare etapa este apoi imprimata 3D, iar aparatele dentare sunt termoformate pentru aceste matrite imprimate 3D.
La inceput, pentru aceste operatiuni se foloseau imprimante 3D mari, complexe, performante si foarte scumpe.
Acum insa, imprimantele 3d tip desktop cu format mai mic sunt capabile sa creeze matrite pentru aparate termoformate, iar asta inseamna ca un laborator sau un cabinet de prestigiu poate investi intr-un astfel de echipament propriu. Astfel, productia se poate extinde fara costuri generale substantiale.
Implantologie dentara
Tehnologiile digitale sunt de ajutor in procedurile chirurgicale complexe. Acuratetea plasarii implantului in timpul interventiei chirugicale este aproape garantata. Riscul de complicatii chirurgicale scade si rezultatele generale sunt imbunatatite. Cu ajutorul tehnologiei de printare 3D, specialistii poti folosi soft-ul CAD pentru a planifica tratamente cu precizie impecabila.
O experienta mai buna pentru pacient
In final, pacientii sunt cei care au cel mai mult de castigat de pe urma progreselor stomalogiei digitale.
Incepand cu vizita la dentist sau ortodont, posibilitatea de a vizualiza o procedura dentara poate fi mult mai linistitoare pentru pacient.
Planificarea tratamentului virtual, modelele dentare foarte detaliate ii vor ajuta pe pacienti sa inteleaga mai usor pasii pentru tratament. Astfel, anxietatea se va reduce, iar pacientul va fi mult mai relaxat.