Este imposibil sa nu fi auzit pana acum de printarea 3D. In fiecare an auzim din ce in ce mai mult de posibilele aplicatii ale acestei tehnologii, de la printarea pieselor si componentelor auto, pana la aplicatii mai fantastice, precum printarea de organe si materiale de constructie pana printarea de mancare.
Indiferent de aplicatie, acest tip de tehnologie a revolutionat modul in care producem si comercializam produse. Insa, printarea 3D cuprinde o multitudine de aplicatii si materiale folosite, nu toate putand fi utilizate de acelasi aparat. De aceea exista numeroase tipuri de imprimante 3D, fiecare fiind capabila sa aiba o anumita utilizare si sa foloseasca un anumit tip de material.
In acest articol iti voi prezenta cinci dintre tipurile de tehnologie pe care le poti folosi in anul 2022.
Stereolitiografia (SLA)
Stereolitiografia a fost inventata in ani ’80, fiind prima tehnologie de imprimare 3D creata si inca este una dintre cele mai populare tipuri si in ziua de azi. Tehnologia SLA, printr-un proces numit fotopolimizare, foloseste un laser pentru a intari rasina lichida intr-un plastic dur. Acest tip de printare 3D a devenit popular datorita abilitatii de a produce obiecte cu o precizie inalta, dar si datorita proprietatilor mecanice si optice ale rasinei.
Imprimarea prin extrudare (Fused deposition modeling sau FDM)
Imprimarea prin extrudare este una dintre cele mai comune si folosite tipuri de imprimante 3D printre consumatorii casnici, aceasta mai este cunoscuta si sub numele de imprimare cu filament fuzionat (FFF).
Exact cum reiese din denumire, imprimarea se realizeaza prin extrudarea unui filament termoplastic si printr-o duza incalzita, aceasta depune strat peste strat de material pe o platforma pentru a crea obiectul dorit.
Cateva exemple de filamente termoplastice ce pot fi folosite pentru imprimarea 3D sunt:
- ABS (Acrilonitril butadien stiren) si PLA (Acid polilactic), aceastea fiind doua dintre cele mai populare si folosite materiale din categoria plasticului.
- PETG, Nylon;
- Fibra de carbon.
Cele mai mari avantaje ale acestui tip de tehnologie este pretul scazut al imprimantelor si diversitatea de materiale ce pot fi folosite impreuna cu aceasta.
Expunere digitala a luminii (DLP)
Expunerea digitala a luminii este o tehnologie foarte asemanatoare cu stereolitiografia. Diferenta majora dintre cele doua si cel mai mare avantaj este ca DLP este mult mai rapida decat SLA deoarece tehnologia de expunere digitala a luminii foloseste un proiector de lumina digitala pentru a intarii fiecare parte transversala intr-un singur flash.
Un dezavantaj al acestui tip de imprimanta este ca din punct de vedere al materialelor folosite este limitata la fotopolimeri, care cel mai adesea emit mirosuri in procesul de fabricatie si poate fi problematic in spatiile inchise.
Sinterizare selectiva cu laser (SLS)
SLS este o tehnologie populara datorita costurilor scazute si a productivitatii ridicate. Aceasta imprimanta foloseste un laser puternic pentru a sinteriza pulbere de polimeri intr-un obiect solid.
Piesele realizate prin aceasta metoda sunt cunoscute pentru rezistenta si durablitate crescuta. Fata de alte tipuri de imprimante, acestea nu au nevoie de sustinere in timpul printarii obiectelor, nefiind necesara o structura de sprijin. Cel mai folosit material este nylonul. Acesta este un termoplastic popular datorita caracteristicilor sale mecanice, precum greutatea redusa, durabilitate si flexibilitate.
Sinterizarea metalelor cu laser (SLM)
Aceasta tehnologie este asemanatoare cu SLS, insa principala diferenta este ca SLM este folosita in productia de obiecte metalice. Aceasta imprimanta incalzeste pulberea, folosind un laser de mare putere pentru a topi complet pulberea metalica si a o fuziona in produsul finit. Printarea 3D este o tehnologie care a revolutionat toate mijloacele de productie, atat la nivel industrial cat si la nivelul consumatorului de rand.