Apariția tehnologiei de imprimare 3D poate fi considerată un pas esențial spre ceea ce mulți ar considera demn de domeniul science-fiction. Dezvoltarea unei astfel de tehnologii face posibilă o gamă variată de lucruri la care în trecut nici nu ne-am fi putut gândi.
Fiind vorba de o metodă specială, imprimarea 3D necesită și materii prime specifice. Rășina pentru imprimarea 3D este materialul cel mai des utilizat în această tehnologie. În principal, rășina se utilizează într-un tip de imprimare 3D numit stereolitografie (SLA) sau polimerizare digitală a luminii (DLP). Fără aceasta, rezultatele nu ar fi posibile și, de asemenea, procesarea postproducție ar fi îngreunată.
- Rasina imprimante 3D– ce este?
Rășina folosită pentru imprimarea 3D este materia primă folosită pentru imprimarea modelelor. Se prezintă în stare de agregare lichidă, dar caracteristica principală este faptul că rășina are și proprietatea fizică de a polimeriza (de a se întări) sub acțiunea unei surse de lumină ultravioletă sau a unui laser.
În termeni de specialitate, se consideră că rășina pentru imprimarea 3D este fotosensibilă – sub acțiunea luminii, trece dintr-o stare de agregare lichidă, în stare de agregare solidă, ceea ce permite manipularea ulterioară a modelelor imprimate.
- Rășină printare 3D – cum se folosește
Fiind vorba despre un domeniu versatil, există o gamă variată de rășini care pot fi întrebuințate pentru a obține modele 3D. De cele mai multe ori, alegerea tipului potrivit se face în funcție de care ar trebui să fie caracteristicile de rezistență, flexibilitate, transparență, dimensiuni și altele, specifice modelului care se vrea printat.
Este foarte important ca platforma pe care urmează să se imprime modelul să fie corect plasată și nivelată, pentru a asigura aderența rășinii.
Ulterior, se toarnă rășina în rezervorul imprimantei 3D, în cantitatea optimă. Pentru imprimare se folosește și o platformă specială, pe care va fi creat modelul și care se înlătură prin anumite metode după ce modelul a fost imprimat.
După turnare, se selectează parametrii de imprimare, cu ajutorul software-ului imprimantei. Aceștia vizează grosimea straturilor, puterea sursei UV, timpurile de expunere, viteza de imprimare sau alte caracteristici relevante.
După stabilirea parametrilor corespunzători și punerea la punct a platformei de susținere, poate fi început procesul de imprimare. În esență, principiul după care funcționează imprimanta este unul destul de simplu: folosind modelul dat, imprimanta utilizează sursa de lumină (UV, laser) pentru a polimeriza rășina în straturi succesive.
Astfel, obiectul 3D este realizat pas cu pas, dar cu o precizie deosebit de mare.
- Rășină imprimante 3D – un material cu proprietăți uimitoare
După ce procesul de imprimare 3D a avut loc și „modelul brut” a fost livrat, urmează câteva etape importante de post-procesare. Înainte de toate, trebuie eliminat suportul pe care a fost imprimat obiectul, și există metode specifice prin care se face acest lucru.
Finisarea, vopsirea și lăcuirea sunt alte etape care trebuie îndeplinite, pentru a asigura un rezultat de calitate, cu aspect profesional, dar și rezistent. De cele mai multe ori, producătorul rășinii pune la dispoziția utilizatorului o gamă de instrucțiuni care trebuie respectate pentru a asigura eficiența și siguranța manipulării.