Tehnologia de printare 3D a cunoscut actualizări majore, în urma cărora procesul nu doar că a devenit mai eficient, dar s-a perfecționat semnificativ pentru ca modelele imprimate să fie mult mai calitative. D
upă ce a avut loc imprimarea propriu-zisă a modelului fizic, sunt necesare mai multe etape pentru a aduce modelul în forma dorită, ceea ce implică finisarea, asamblarea, dar și vopsirea modelelor 3D. Este foarte posibil ca procesul să difere de la un model la altul, însă, în esență, pașii sunt similari.
- Finisarea modelelor 3D
În primul rând, după imprimare este necesar să fie eliminat suportul adăugat în timpul folosirii imprimantei 3D. Suportul trebuie eliminat manual, iar acest lucru ar putea necesita foarte multă atenție și concentrare – uneori, este deosebit de dificil de eliminat acest suport.
După ce acesta se elimină, pot rămâne anumite zone ale modelului (în special cele care au intrat în contact cu suportul) cu aspect inestetic. Însă acest lucru poate fi remediat prin finisare mecanică și fizică, uneori chimică, a suprafețelor.
Există mai multe tehnologii utilizate pentru îndepărtarea suportului: dizolvarea structurii în apă călduță, în special pentru materialele solubile în apă. Se mai poate folosi și apă cu detergent, o soluție specială, înlăturarea mecanică (care are drept rezultat, de cele mai multe ori, lăsarea de urme inestetice care se îndepărtează ulterior) și altele.
Însă, cu toate acestea, urmele inestetice nu ar trebui să ridice probleme: pot fi înlăturate foarte ușor, conform unor protocoale și tehnici speciale. Bineînțeles, îndemânarea proiectantului este necesară.
- Cum pot fi înlăturate părțile inestetice în care modelul a intrat în contact cu suportul
Se folosesc mai multe metode de procesare ulterioară a printului 3D, după ce s-a înlăturat total suportul de bază. Șlefuirea cu ajutorul unui șmirghel este foarte utilă, presupunând costuri mai mici față de alte metode. De asemenea, șlefuirea poate fi folosită pe orice tip de material.
Pentru a obține rezultate calitative, pasul următorul este reprezentat de chituirea. Astfel, acești doi pași se repetă până când aspectele inestetice sunt îndepărtate, iar suprafața modelului este netedă și are calitatea dorită de la bun început.
- Vopsirea modelelor 3D – rezultate spectaculoase
După ce suprafața obiectului a fost finisată, ajungându-se la aspectul dorit, urmează vopsirea, respectiv finalizarea aspectului estetica imprintului. Aceasta poate fi aplicată în cât straturi sunt necesare pentru a acoperi modelul cu culoare, depinzând mai ales de cât de puternică este sau nu vopseaua folosită. Se aplică și un grund înainte, reprezentând etapa de grunduire a modelului printat.
Este foarte important ca procesul de vopsire să aibă loc în conformitate cu standardele de siguranță – este necesară utilizarea de echipamente speciale de protecție, precum și vopsirea modelului într-o încăpere în care este asigurat fluxul constant de aer.
Modelul poate fi acoperit și cu spray, în special dacă prezintă imperfecțiuni minore. Este foarte ușor de aplicat și, de altfel, spray-ul nu se pretează și la obiectele care prezintă defecte mai mari și observabile, caz în care se recomandă șlefuirea și acoperirea acestora cu alt tip de metodă de vopsire care poate „umple spațiile”.
După aplicarea stratului de vopsea, se poate lucra la ceea ce ține de detalii fine, astfel încât modelul 3D să pară mult mai real. Se pot utiliza tot felul de tehnici de colorare, de obținere a umbrelor și contrastelor. La sfârșit, de obicei, este necesară și adăugarea unui strat protector pentru a proteja vopseaua și conferi un aspect aparte modelului.