Conform studiilor realizate la Universitatea de Stiinte Aplicate Saxion, noua tehnologie de printare 3D poate contribui la dezvoltarea durabila a constructiilor.
Printarea 3D este un proces prin care obiectele 3D sunt create intr-un fisier digital. Se mai numeste si productie aditiva, pentru ca, spre deosebire de productia clasica, cea care implica debitarea si eliminarea materialului dintr-o bucata de metal sau plastic, printarea 3D adauga straturi succesive de material pana cand se obtine obiectul final.
Tehnologia printarii 3D in constructii
Industria constructiilor genereaza in prezent o cantitate enorma de deseuri, iar progresul spre sustenabilitate si durabilitate este foarte lent. Din cauza complexitatii lanturilor de aprovizionare din industria constructiilor, interventiile de management ecologic au avut un impact limitat.
Proiectele de constructii pot implica multe companii diferite, iar acest lucru face extrem de dificila asigurarea unei abordari durabile pe intreg lantul de aprovizionare.
Insa, tehnologiile distruptive, cum este printarea 3D, au capacitatea de a schimba modul in care produsele sunt proiectate si fabricate, schimband in mod fundamental structura lanturilor de aprovizionare. Studiile arata ca printarea 3D poate aduce o multime de beneficii in industria constructiilor, facand-o mai eficienta si mai durabila.
Beneficiile printarii 3D in constructii
Mai multi cercetatori afirma ca tehnologia de printare 3D schimba regulile jocului. Ca parte a unui program de cercetare de doi ani, oamenii de stiinta au efectuat studii privind fezabilitatea imprimarii 3D a betonului, iar ceea ce s-a constatat a fost graitor.
Iata un rezumat al acestor concluzii ale studiului.
Printarea 3D in constructii inseamna un lant de aprovizionare mai scurt si un proces de proiectare mai rapid
Imprimarea 3D la fata locului inseamna ca se pot elimina diferiti pasi consumatori de timp, in procesul de proiectare. In mod normal, proiectarea unei cladiri necesita interventia arhitectilor, inginerilor, antreprenorilor, clientilor si a partilor executive.
Cu ajutorul imprimarii 3D, toate aceste roluri pot fi integrate doar in cel al arhitectului, folosind tehnicile de simulare si modelare pentru a asigura integritatea structurala. Reprezentarile 3D permit, de asemenea, consumatorilor sa vizualizeze design-ul, ceea ce inseamna ca modificarile pot fi implementate cu usurinta inainte de constructie.
Printarea 3D in constructii inseamna mai putine procese logistice si mai putine deseuri
Contractorii care au participat la interviul din cadrul studiului considera ca printarea 3D are potentialul de a elimina trei factori principali ce tin de logistica transportului.
In primul rand, multe piese ajung sa fie deteriorate din cauza transportului, care ar putea fi eliminat daca se opteaza pentru printare la fata locului. In al doilea rand, piesele trebuie supraproiectate pentru a rezista la transport, iar asta implica niste costuri suplimentare. Printarea 3D la fata locului ar elimina aceste costuri.
In al treilea rand, transportul si ridicarea in siguranta presupun ca piesele sa aiba caracteristici suplimentare, creand nevoia de lucrari extra post-asamblare. Printarea 3D la fata locului poate elimina necesitatea acestor functii.
In afara de aceste lucruri, printarea 3D elimina necesitatea matritelor din lemn care sunt utilizate in constructiile traditionale, pentru ca in printarea 3D, materia prima este folosita in mod direct.
Personalizarea constructiilor
Digitalizarea unei parti a procesului de productie inseamna ca produsele complexe pot fi personalizate la un cost adaugat minim. In mod clasic, constructia unei locuinte cu ajutorul unui arhitect era prea scumpa pentru multi proprietati; nu din cauza pretului perceput de arhitect, cat din cauza nevoii de adaptare a metodelor de constructie.
Insa, folosind printarea 3D a betonului, forma reala care este imprimata este irelevanta din punct de vedere al costurilor, iar asta inseamna ca tot mai multi proprietari isi vor putea permite case personalizate, asa cum isi doresc.
Montare mai simpla si mai eficienta pentru conducte si instalatii electrice
Iata un alt beneficiu pe care il aduce printarea 3D in segmentul constructiilor. In cazul constructiilor conventionale, sistemele de incalzire, izolatia, apa si electricitatea necesita montare la fata locului, ceea ce implica multa munca. Dar, cu printarea 3D a betonului, unele din aceste functii se pot integra in procesul de printare 3D.
Printarea peretilor goi inseamna folosirea mai unei cantitati mai mici de materiale, iar izolatia poate fi imbunatatita si poate permite utilizarea tevilor si a conductelor imprimate 3D pentru transportul apei. In plus, pentru ca nu este nevoie de instalatii conventionale la fata locului, cantitatea de deseuri se reduce simtitor.
In concluzie, printarea 3D aduce imbunatatiri majore in constructii, iar ceea ce am prezentat mai sus este doar o mica parte a beneficiilor acestei tehnologii noi.