Cum functioneaza printarea 3D?
Printarea 3D functioneaza pe baza unui model digital intr-un fisier CAD (Computer Aided Design/ Design Asistat de Computer), dupa care se creaza un obiect fizic tridimensional. Un obiect este prima data scanat sau se foloseste o scanare existenta a unui obiect, care se proceseaza cu ajutorul unui software cunoscut sub denumirea de „slicer”. Acest slicer converteste modelul in mai multe straturi subtiri, bidimensionale si creaza un fisier cu instructiuni (cod-G), adaptate tipului specific de imprimanta 3D.
Imprimanta 3D foloseste combinatia necesara de materie prima (plastic, metal, cauciuc si alte astfel de materiale) si apoi construieste obiectul adaugand cate un strat, strat 2D pe strat 2D, pana cand modelul este complet proiectat si finisat, conform criteriilor de proiectare din fisierul CAD original.
In educatie, printarea 3D are o serie de aplicatii si presupune in principal obtinerea unor obiecte din ecranul computerului in lumea reala, fizica, in mainile studentilor. Acestia pot folosi modelele tridimensionale printate pentru analiza si invatare, manipulandu-le usor.
Iata cateva exemple despre modul in care universitatile si studentii pot folosi o astfel de imprimanta 3D.
- Pentru studentii de la istorie se pot tipari artefacte istorice pentru examinare atenta
- Pentru studentii care fac design grafic se pot printa versiuni 3D ale lucrarilor de arta
- Pentru studentii de la geografie se pot tipari harti topografice, demografice sau ale populatiei
- Pentru studentii la chimie se pot printa 3D modele de molecule
- Pentru studentii de la biologie, o imprimanta 3D se poate folosi pentru printare celule, virusi, organe si alte elemente biologice
- Pentru studentii la matematica se pot imprima modele 3D ale problemelor de rezolvat.
Acestea sunt cateva modalitati prin care tehnologia de imprimare 3D reduce decalajul dintre lumea fizica si cea digitala. Este uimitor cu printarea 3D poate transpune un obiect din sfera digitala in cea fizica.
Se preconizeaza ca, in curand, imprimantele 3D nu vor mai fi doar gadgeturi de lux pentru unii studenti, ci instrumente educationale extrem de utile si importante, ideale pentru predare si invatare.
Printarea 3D este un instrument care ii ajuta pe studenti sa conceptualizeze si sa vizualizeze design-urile pe masura ce lucreaza incepand cu etapele de dezvoltare ale unei schite si pana la obtinerea produsului final.
Avantajele printarii 3D in educatie
Din perspectiva cresterii si dezvoltarii, viitorii designeri, ingineri si artisti vor fi toti studenti care vor folosi imprimarea 3D.
Iata ce avantaje grozave ofera printarea 3D pentru educatie.
- Completarea materiei si o intelegere mai buna a conceptelor
Indiferent despre ce materie vorbim, printarea 3D ii poate ajuta pe studenti si profesori sa lucreze mai bine, sa treaca de stadiul de a fi simpli consumatori pasivi de informatii pe un ecran. Spre deosebire de salile de clasa conventionale unde studentii se plictisesc usor, ei vor deveni participanti activi si implicati in conceperea, proiectarea si executia modelelor.
Ii ajuta pe studenti sa devina mai implicati si mai entuziasti
Printarea 3D ofera studentilor posibilitatea de a experimenta proiectele de la stadiul de model pana la crearea efectiva a unui obiect. Acest lucru aduce entuziasm si o mai buna intelegere a procesului de proiectare. Studentii vor capata o experienta practica mai interactiva, de la conceptie pana la creatie.
Cand studentii creaza ei insisi proiectele strat cu strat, caracteristicile individuale sunt mai usor de obsevat si analizat. Detaliile se pot analiza mai amanuntit, nu doar pe un ecran sau intr-un manual. Prin urmare, printarea 3D aduce lumea teoriei in lumea fizica, acolo unde studentii pot vedea si atinge un model. Iata ca printarea 3D deschide noi oportunitati de invatare si activitati inovatoare.
Acces la cunostinte noi
Pentru ca majoritatea imprimantelor 3D sunt pre-asamblate si functioneaza plug-and-play, printarea 3D este o tehnologie de ultima generatie foarte distractiva si interactiva pentru studenti. Cu ajutorul modelelor 3D, elevii si studentii invata ca este perfect acceptabil sa nu ofere raspunsuri din prima, ci sa incerce sa descopere noi solutii, sa se imbunatateasca.
Cand acestia vor intelege ca esecul face parte din proces, vor descoperi noi solutii si raspunsuri la diverse probleme si concepte. Toate acestea fac ca elevii si studentii sa aiba o incredere mai mare in fortele proprii si sa fie mai motivati.
Noi posibilitati de invatare
O imprimanta 3D accesibila ofera oportunitati nelimitate de invatare pentru studenti, oportunitatea pentru acestia de a experimenta idei, de a-si extinde si dezvolta creativitatea. Fara vizualizare si atingere, este dificil sa intelegi anumite concepte. Un mediu vizual de invatare imbunatateste intelegerea asupra lumii, iar printarea 3D deschide noi oportunitati de prezentare a informatiilor tinerilor studenti intr-un mod eficient.
Printarea 3D ajuta in rezolvarea problemelor.
Ofera studentilor o varietate de experiente de invatare, ii ajuta sa exerseze perseverenta si sa depaseasca dificultatile. In cele din urma, ei vor reusi sa-si rezolve propriile probleme de viata. Hranirea abilitatilor creatoarea ale tinerilor din educatie poate ajuta la dezvoltarea gandirii originale.
Pe masura ce tinerii isi dezvolta gandirea si imaginatia, ei devin din ce in ce mai inovatori si pot crea propriile lor modele 3D unice, care pot ajuta la formarea altora si la rezolvarea de noi si noi probleme.
Prin urmare, printarea 3D aduce o multime de beneficii importante in educatie.