Cum se foloseste aceasta tehnologie pentru a crea piese si componente auto
Foarte multe domenii inregistreaza salturi de productivitate datorita printarii 3D, aceasta tehnologie care nu inceteaza sa surprinda. Dar, cum se foloseste ea in industria auto?
In general, in aceasta zona vorbim despre crearea de piese si componente auto. Iata cate exemple:
Piese de caroserie.
Printarea 3D se poate folosi cu succes pentru a crea piese de caroserie precum aripi/ laterale de masini, grilaje si altele. Acestea se pot realiza cu o precizie foarte buna si pot fi personalizate in functie de nevoile fiecarui client.
Suspensii.
Printarea 3D este utila si pentru crearea suspensiilor, cum ar fi bratele inferioare sau superioare de la masina, pentru bucse si amortizoare, unele din piesele auto care se defecteaza des la o masina si care necesita inlocuire dupa cativa ani.
Este interesant sa mentionam ca acestea sunt mai usoare decat piesele traditionale si pot fi proiectate pentru a se potrivi perfect cu specificatiile unui anumit model de masina.
Piese de transmisie.
Aici putem vorbi de pinioane si arbore de transmisie. Din nou, aceste piese auto se pot realiza cu o precizie incredibila prin tehnologia de printare 3D. In acest fel, se vor potrivit fara probleme pentru orice model de masina.
Piese auto de motor – pistoane si conducte de admisie.
In afara de acestea, printarea 3D se dovedeste utila si pentru a crea prototipuri, pentru ca producatorii sa poata testa designul si sa optimizeze performanta noilor masini.
Care sunt avantajele printarii 3D pentru industria auto?
- Costuri reduse pentru prototipare si testare
- Posibilitatea de a personaliza usor produsele (modele personalizate)
- Scurtarea procesului de productie de la concept la finalizare.
- Reducerea greutatii vehiculelor (acest lucru va imbunatati si eficienta combustibilului)
- Flexibilitate si design pentru a experimenta cu forme si aspecte care ar fi dificil si costisitor de produs prin metodele clasice.
Ca o concluzie putem spune ca printarea 3D ofera numeroase avantaje industriei automobilistice, iar aici vorbim bineinteles de flexibilitatea proiectarii, de costuri mai reduse de productie si de un timp de realizare mai scurt.
Toate acestea pot permite producatorilor auto sa creeze piese si componente performante si usoare care pot spori eficienta si performantele masinilor in cele din urma.