Printarea 3D este o tehnologie inovatoare care aduce beneficii pentru o multime de domenii, inclusiv pentru industria medicala. Si pentru ca industria medicala este legata de viata, aici putem observa adevarata valoare si insemnatate a printarii 3D.
Printarea 3D este tehnologia ce permite fabricarea obiectelor tridimensionale prin metoda adaugarii de straturi succesive de material. In ultimii ani, aceasta tehnologie a luat o amploare incredibila, in special in industria medicala.
Iata mai exact cum se foloseste printarea 3D in industria medicala, acolo unde chiar poate face diferenta dintre viata si moarte, dintre boala/ suferinta si vindecare.
In medicina, printarea 3D se poate folosi pentru a crea prototipuri ale organelor sau oaselor si pentru a ajunga in planificarile de natura chirurgicala. Iata un exemplu: medicii pot folosi datele CT sau RMN pentru a crea modele 3D ale craniului sau sau inimii pacientului. Acestea pot fi utilizate apoi pentru a planifica interventii chirurgicale complexe.
Printarea 3D se poate folosi pentru fabricarea implanturilor personalizate, cum ar fi proteze de sold sau de genunchi. Acestea se pot adapta practic perfect la dimensiunile si forma corpului pacientului.
Printarea 3D se mai poate folosi pentru a fabrica instrumente chirurgicale personalizate, cum ar fi clesti sau foarfece care sa se adapteze perfect nevoilor pacientilor. De exemplu, daca vorbim de un pacient cu malformatii congenitale sau ale altor organe distruse de boala sau accidente, un instrument chirurgical personalizat ar putea face diferenta dintre viata si moarte.
Apoi, printarea 3D se poate utiliza pentru a fabrica modele de studiu ale tumorilor sau ale altor afectiuni medicale. Acestea pot fi utilizate pentru a testa noi tratament sau pentru a invata mai multe lucruri despre felul in care evolueaza anumite boli.
Printarea 3D este utila si pentru fabricarea de organe sau tesuturi artificiale pentru transplanturi sau pentru a testa noi medicamente.
De exemplu, cercetatorii au reusit sa imprime tesuturi artificiale care imita incredibil structura si compozitia tesutului cardiac sau a ficatului. Acestea se pot folosi pentru a testa noi medicamente si tratamente sau pentru a cerceta felul in care anumite boli afecteaza aceste organe.
Dupa cum se observa, printarea 3D este o tehnologie uimitoare care poate avea un impact urias asupra industriei medicale. Se poate folosi pentru prototiparea organelor, pentru implanturi personalizate, instrumente chirurgicale si organe sau tesuturi artificiale care pot salva vieti. Avand in vedere toate acestea, putem spune cu asumare ca printarea 3D are un rol importanta in medicina moderna.