In domeniul sanatatii, bio-imprimarea 3D este folosita pentru a crea celule sau tesuturi umane vii, pentru a fi utilizate in medicina regenerativa si in ingineria tesuturilor. Exista deja o serie de pionieri ai acestei tehnologii. De asemenea, printarea 3D este folosita pentru fabricarea de produse farmaceutice personalizate si cu o acuratete foarte buna. In SUA, exista deja un medicament pentru epilepsie, produs prin printare 3D si aprobat de catre organismele competente.
Iata mai jos si alte trenduri cheie in domeniul sanatatii, tendinte care au un impact major in industria 3D.
Solutii medicale accesibile gratie imprimarii 3D
Productia farmaceutica este scumpa. In multe tari din Occident, cheltuielile sunt subventionate de Guverne, intr-o anumita masura, dar in alte zone din lume, in special in cele sarace, pur si simplu nu exista o modalitate viabila pentru ca acesti pacienti sa-si permite tratamentele medicale necesare.
Fabricarea aditiva poate sa reduca aceasta problema, iar imprimantele 3D sunt deja folosite pentru obtinerea produselor farmaceutice. Protezele sunt in general scumpe, dar anumite organizatii au proiectat deja proteze care pot fi imprimante 3D, la preturi rezonabile.
Printarea 3D si pandemia COVID-19
Extinderea rapida a virusului COVID-19 a pus o presiune mare asupra sistemelor de asistenta medicala din toata lumea. A crescut cererea de echipamente si consumabile medicale critice, iar principalii producatori au raspuns la criza COVID-19, sustinand productia de echipamente medicale vitale pentru spitale. Mai multe companii au inceput sa produca 3D, echipamente pentru cei care lucreaza in domeniul sanatatii din intreaga lume.
Printarea 3D si medicina regenerativa
Exista o criza majora in sanatate in ceea ce priveste deficitul de organe, pentru ca populatia traieste acum mai mult, gratie progreselor medicale. Din 2013, numarul pacientilor care necesita un organ s-a dublat, in timp ce numarul actual de organe donatoare disponibile a ramas cam la acelasi nivel.
Medicina regenerativa implica multe domenii diferite, inclusiv biomateriale, celule sau o combinatie de biomateriale si celule, pentru a incerca crearea de organe pentru transplanturi. Recent, crearea de obiecte multistrat (tesuturi/ organe) din biomateriale moi, cum ar fi celulele vii si polimerii sintetici biomimetici, a reprezentat cea mai mare provocare a progresului tehnologic in domeniu.
Desi multe probleme trebuie rezolvate pentru ca organele complexe (cum ar fi inima si ficatul) sa fie bioimprimate 3D si ulterior transplantate la un pacient, organele simple, cum ar fi vezica urinara, au fost transplantate la pacienti inca de la inceputul anilor 2000.
Printarea 3D in medicila personalizata/ de precizie
Imprimarea 3D ofera o oportunitate imensa pentru dezvoltarea si prepararea de medicamente personalizate, la scara industriala si farmaceutica. Introducerea imprimantelor 3D in farmacii si spitale ar permite medicilor, asistentelor si farmacistilor sa puna la punct un sistem de dozare si livrare, bazat pe dimensiunea corpului pacientului (in functie de varsta lui, stilul sau de viata, sex etc). Acest lucru ar face ca medicamentul sa fie personalizat pentru pacienti, iar in final, s-ar economisi resurse si bani.
Procese de cercetare si dezvoltare simplificate si mai eficiente cu printarea 3D
In prezent, exista o criza de cercetare si dezvoltare in industria farmaceutica, pentru ca medicamentele esueaza in stadii din ce in ce mai avansate. Testurile si organele bioimprimate sunt deja folosite pentru a ajuta la cresterea ratei de succes in studiile clinice.
Cu ajutorul bioprintarii, cercetatorii pot imprima organe complet functionale create din celule umane, pentru a testa eficacitatea unui medicament, inainte de a utiliza teste pe animale sau oameni. Acest lucru reduce riscurile de anomalii la animale si accelereaza intregul proces de cercetare si dezvoltare.
Printarea 3D, din perspectiva diagnosticarii
Imprimarea 3D a modelelor ofera mai multe perspective asupra modificarilor patologice, precum si o vizualizare a anatomiei organelor specifice pacientului. Domeniile de educatie si planificare chirurgicala investesc deja masiv in solutiile de printare 3D.
Mai mult, folosirea productie 3D ca instrument de planificare preoperatorie a aratat rezultate foarte promitatoare. Afluxul de organe necesare pentru transplant, in special ficat si rinichi, creste nevoia de folosire a organelor de la donatori sanatosi.
Acestea sunt doar cateva puncte care arata ce aport incredibil are imprimarea 3D in domeniul medicinei.