Printarea 3D devine unul din principalele instrumente in domeniul medical, o inovatie fara margini care aduce cu sine o multime de avantaje pentru pacienti, chirurgi, studenti, dentisti etc. Cele mai noi modele 3D printing in medicina sunt realizate din plastic, rasina sau metal.
Un lucru este cert: printarea 3D in medicina aduce optimizari importante in activitatea zilnica a tuturor profesionistilor, permitandu-le sa salveze vieti in fiecare zi. De la crearea de instrumente si echipamente medicale pana la proteze personalizate, printarea 3D are un impact major asupra industriei medicale.
Proteze obtinute prin printare 3D
Personalizarea poate fi utilizata pentru a crea instrumente, iar printarea 3D face posibila crearea unor dispozitive perfect adaptate, cum ar fi piese imprimate 3D si chiar mai mult: proteze si implanturi printate 3D, pentru fiecare pacient. Fabricarea aditiva este acum o modalitate la indemana pentru a crea brate, maini si picioare, ceea ce ajuta persoanele cu dizabilitati sa duca o viata normala.
Asa cum intuim, o proteza traditionala este mai scumpa si nu este neaparat customizata pe fiecare pacient in parte. O proteza printata 3D are un cost mai mic si poate fi complet adaptata morfologiei pacientilor, obiceiurilor si dizabilitatilor lor specifice, datorita scanarii 3D si modelarii 3D.
Deja unii cercetatori au reusit sa creeze o cornee artificiala, cu ajutorul unei imprimante 3D. Nici imprimarea ochilor nu este un lucru foarte departe de noi. Se va intampla in curand.
Printarea 3D ajuta la reconstructia corpului
Productia aditiva salveaza vieti si poate ajuta la reconstructia osoasa. Aceasta tehnologie ajuta la realizarea unor obiecte personalizate, ce se pot adapta fiecarui pacient, in afara si in interiorul corpului lor. De exemplu, fabricarea aditiva ofera noi posibilitati pentru reconstructia maxilarului.
De curand, in Olanda, pentru o femeie de 83 de ani s-a printat o reconstructie a maxilarului, cu ajutorul unei imprimante 3D. Materialele folosite au fost pulbere de titan si un strat bioceramic. Pentru a implanta dinti noi, dentistii au creat o punte dentara speciala pentru maxilar, iar toata aceasta procedura noua a fost preferata fata de cea clasica pentru ca este mai putin riscanta, avand in vedere varsta inaintata a pacientei.
Apoi, tot in medicina, genunchii printati 3D devin rapid o solutie pentru multi pacienti. Deja au fost testate cartilajul sintetic printat 3D pentru inlocuirea genunchiului si folosirea imprimantelor 3D pentru realinierea genunchiului.
Cat priveste fabricarea cartilajului, oamenii de stiinta de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, au realizat un material care sa se potriveasca foarte bine cu cartilajul uman: o rezistenta anume, elasticitate mai buna si o absorbtie optima a socurilor.
Acest lucru a fost posibil prin amestecarea a doua tipuri de hidrogeluri si argile, care au putut fi tiparite la imprimanta 3D. Noile implanturi realizate cu ajutorul imprimantelor 3D vor respecta in totalitate morfologia si nevoile pacientului.
Folosirea printarii 3D pentru reconstructia sanilor
Si in ramura reconstructiei sanilor cu ajutorul imprimantelor 3D s-au facut salturi uriase. O companie din SUA a dezvoltat astfel o metoda inovatoare de care pot beneficia femeile care au nevoie de proteze mamare. In locul implanturilor de silicon, compania Mattisse, alaturi de 3 medici din Lille, a folosit o tehnica noua de recontructie mamara: tehnica de transfer de grasime sau lipofilling.
Pentru a evita absorbtia grasimii in corp, tehnicienii au creat o coaja imprimata 3D cu forma dantelata. Aceasta proteza este in totalitate bio-resorbabila, ceea ce inseamna ca poate fi absorbita de corp ca niste cusaturi. Reconstructia este naturala, proteza poate fi personalizata, iar pacienta nu mai are nevoie de operatie.
Acestea sunt doar cateva aplicatii importante ale printarii 3D in domeniul medicinei, pentru ca ceea ce ofera printarea 3D pentru medicina reprezinta o oportunitate imensa.