Print 3D

Printare 3D versus gravare laser

Printare 3D versus gravare laser

In ziua de azi, tehnologia este folosita din ce in ce mai des pentru a ne eficientiza vietile si a le usura, dar si pentru a scadea costurile de productie si fabricatie a mariilor companii. In acest sens, una dintre cele mai ingenioase moduri de a produce aproape orice, de la obiecte decorative, pana la piese specializate, jucarii si multe altele este printarea 3D.

Insa, acest procedeu de fabricare nu este singura metoda folosita. In paralel, exista si este folosita de asemenea la nivel casnic si industrial gravarea cu laser. La o prima vedere, nu pare ca aceste doua tehnologii diferite sa aiba multe lucruri in comun, insa se aseamana in anumite moduri.

Diferenta majora dintre cele doua este aceea ca printarea 3D poate crea un obiect intreg folosind diferite materiale precum plasticul, metalul, fibra de carbon si multe altele, iar gravarea cu laser are abilitatea doar de a marca cuvinte, logo-uri si imagini la diferite dimensiuni si adancimi intr-o multitudine de materiale ce cuprind lemnul, metalul, pielea si asa mai departe.

Printare 3D versus gravare laserPrintarea 3D

In ultimii ani, multe tehnologii au fost dezvoltate si aduse pe piata pentru consumatori si antreprenori, insa una dintre cele mai promitatoare si revolutionare moduri de fabricare este printarea 3D.

Desi aceasta tehnologie este folosita de cateva decenii de marile industrii, in ultimii 10 ani aceasta metoda ingenioasa de productie a ajuns si in mainile consumatorilor, acest lucru datorandu-se in principal popularitatii uriase de care s-a bucurat si a evolutiei tehnologice ce a permis micsorarea fizica si reducerea pretului de achizitie.

Imprimanta 3D are nenumarate aplicatii si este folosita cu succes in diferite industrii precum cea aerospatiala, dezvoltarea de vehicule civile, dar si militare.

In prezent se cerceteaza intens acesta tehnologie pentru a creste numarul de materiale, unele dintre cele mai importante dintre acestea fiind printarea de medicamente personalizate si mancare, folosind ingrediente culinare.

Gravarea cu laser

Gravarea cu laser, asemenea printarii 3D este o tehnologie foarte populara atat in randul hobbistilor, dar si la nivel industrial. Cu ajutorul gravarii cu laser se poate marca un material pentru a crea un produs cu adevarat unic, putandu-l personaliza exact asa cum iti doresti.

Coperti de piele, bijuterii, obiecte decorative si multe altele, gravate si personalizate dupa bunul plac, sunt doar cateva lucruri ce pot fi realizate de orice persoana.

In sectoarele industriale, gravarea este folosita datorita preciziei ridicate pentru a marca numere de serie, componente, astfel incat sa poata fi urmarite si identificate cu usurinta.

Printarea 3D este una dintre cele mai interesante si promitatoare tehnologii dezvoltate in ultima perioada. Aceasta are abilitatea de a schimba definitiv modul in care sunt fabricate obiectele si produsele, fiind mult mai convenabil si accesibil, atat pentru consumatori, cat si pentru antreprenori.

De asemenea, gravarea cu laser, desi este diferita de printarea 3D, poate fi folosita simultan pentru a imbunatati si a spori calitatea produselor fabricate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *