Print 3D

5 lucruri interesante despre printarea 3D

Figurina muncitor constructii

Dintre toate tehnologiile din ultima perioada, printarea 3D este una dintre cele mai inovatoare. Aceasta are potentialul de a revolutiona definitiv economia si metodele traditionale de productie, deoarece asa cum a fost deja demonstrat in ultimii 10 ani, aceasta tehnologie este capabila sa produca un numar aproape nelimitat de obiecte dintr-un numar din ce in ce mai mare de materiale.

De asemenea, datorita dezvoltarii si a investitiilor masive, masinile de printare 3D au fost micsorate, astfel incat sa poata fi achizitionate si folosite de consumatori si intreprinderile mici. Avand in vedere rapiditatea in care printarea 3D evolueaza, nu este de mirare ca obiectele realizate prin acest proces devin din ce in ce mai comune si mai raspandite in jurul nostru.

Astfel, va vom prezenta 5 lucruri interesante despre printarea 3D pentru a va ajuta sa va largiti cunostintele despre acest mod inovator de fabricatie:

Imprimarea prin extrudare (FDM) este cea mai populara si comuna metoda de printare 3D

Desi exista un numar mai mare de tipuri de fabricatie (numarul acestora crescand odata cu trecerea timpului), printre acestea numarandu-se stereolitiografia (SLA) si sinterizarea selectiva cu laser (SLS), imprimarea prin extrudare este cea mai frecvent folosita modalitate de printare 3D. Aceasta foloseste un filament termoplastic pentru a depune strat peste strat de material, astfel realizand obiectul proiectat.

Figurina muncitor constructii Printat 3d

Mancarea printata 3D este mai aproape decat crezi

Desi este inca la inceput de drum, printarea 3D folosind ingrediente culinare a inceput de cativa ani sa prinda contur. Au fost realizate cercetari si studii in acest sens si, desi in clipa de fata este limitata la ingrediente moi precum ciocolata, sosuri sau aluaturi lichide, oamenii de stiinta au incredere ca tehnologia are potentialul de a schimba modul in care gratim si mancam.

In anul 2013, NASA a finantat un proiect pentru a realiza o imprimanta 3D pentru pizza. In anul 2017, o asemenea imprimanta a fost creata si a fost prezentata in cadrul Expozitiei internationale de Pizza de la Las Vegas.

Numarul de materiale creste de la an la an

Cel mai popular material folosit pentru printarea 3D este plasticul. Fiind un material usor de utilizat, ieftin si cu o rezistenta destul de ridicata, plasticul este folosit atat de hobbisti, cat si de micii intreprinzatori pentru a crea diverse obiecte si piese. Insa, odata cu cresterea popularitatii si a aplicatiilor acestuia, si numarul de materiale a crescut. In ziua de azi este posibila crearea obiectelor cu diferite materiale, precum:

  • Metale ( este folosit inoxul, cuprul, aurul, aluminiu);
  • Diferite tipuri de plastic ( PLA, ABS, Poliamida);
  • Silicon;
  • Fibra de sticla;
  • Ceramica;
  • Ingrediente culinare;
  • Materiale organice (os pentru implanturi).

materiale printare 3d

Printarea 3D este folosita in industria vestimentara

Desi poate parea o idee venita direct dintr-un film SF, hainele si incaltamintea printata 3D sunt mai aproape de noi in fiecare zi. Numeroase companii au inceput sa foloseasca printarea 3D pentru a crea incaltaminte sport, iar designerii de moda folosesc acest proces pentru a crea haine si prototipuri. Astfel, isi pot expune mai bine ideile si pot folosi aceasta modalitate de a crea modele complexe, lucru imposibil de facut cu alte metode.

Printarea 3D este folosita din ce in ce mai des in industria medicala

Sectorul de sanatate beneficiaza de aceasta tehnologie, fiind un mod mult mai usor si mai eficient de a crea proteze medicale de cea mai inalta calitate. In viitorul apropiat, oamenii de stiinta spera sa poata folosi imprimanta 3D pentru a realiza organe personalizate pentru pacienti, acesta fiind un salt masiv in salvarea vietilor.

Dupa cum putem observa, printarea 3D are potentialul de a schimba aproape toate aspectele vietii noastre. Chiar daca este inca la inceput, in viitorul apropiat ne va schimba complet modul de a trai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *