Printare 3D

Printare 3D – 3 avantaje importante

cum functioneaza imprimanta 3d

Printarea 3D este un proces prin care obiectele tridimensionale sunt create prin imbinarea sau solidificarea materialelor si combinarea lor strat cu strat, in functie de comenzile unui computer. Printarea 3D devine din ce in ce mai populara in multe domenii, asa incat aceasta tehnologie este acum utilizata in mod curent atat de catre profesionisti, cat si de amatori.

O imprimanta poate crea un produs in general in 5 – 20 de ore, in functie de calitatea si functiile sale tehnice, precum si de complexitatea rezultatului dorit. Totusi, pentru ca printarea 3D este un proces dinamic, piesele imprimantei 3D nu pot fi utilizate imediat dupa printare, ci necesita unele finisaje de suprafata post-procesare.

Procesul incepe intotdeauna cu un model digital 3D sau un fisier CAD. Conform inventatorului tehnicii de imprimare 3D, Arthus C Clarke, la baza acestui proces sta un model care se imparte in straturi fine si bidimensionale, de catre soft-ul imprimantei.

Mecanism Print

Apoi, urmeaza setul de reguli in limbajul codului G pentru imprimanta, in vederea executarii procesului ulterior. Materialele utilizate pot diferi, de asemenea, in procesul de imprimare. Metalele si materialele plastice sunt de departe cele mai utilizate materiale.

Printarea 3D are o serie de avantaje care ii pot ajuta pe designeri si profesionisti sa ia decizii mai bune in alegerea unui proces de fabricatie. De asemenea, astfel se pot obtine rezultate optime.

Iata unele din cele mai importante avantaje ale printarii 3D

1. Printarea 3D este accesibila

Implica un cost redus al fortei de munca. Costurile cu forta de munca au un rol imens atunci cand se are in vedere un anumit proiect. Cand vorbim de productia conventionala si care necesita operatori experimentati de echipamente, costurile cu forta de munca sunt mai mari decat printarea 3D.

Folosirea unei imprimante 3D necesita doar un operator care trebuie sa apese pe un buton, pentru ca restul procedurii este urmat de procesul automat al imprimantei. In plus, fabricarea produselor prin 3D printing este egala cu productia la scara mica si in masa.

2. Un proces de productie mai rapid

Viteza cu care o imprimanta 3D poate produce modele este un beneficiu enorm in utilizarea acestei tehnologii in comparatie cu vechile metode de fabricatie. Prin urmare, printarea 3D este mult mai rapida si mai usoara decat metodele conventionale de fabricatie.

De la etapa planului pana la produsul final, printarea 3D incorporeaza rapid idei si modele. Proiectele complicate pot fi preluate dintr-un model CAD si pot fi utilizate pentru printare. Dureaza doar cateva ore pana la finalizarea procesului.

Orasel de Craciun

3. O calitate mai buna a obiectelor finale

Cea mai mare provocare pentru designeri este modul de fabricare al obiectelor care trebui sa fie cat mai sistematic. Masinile de fabricare aditive duc sarcina la bun final intr-un proces integrat, cu un singur pas. Acest proces este atat de eficient incat nu necesita nicio interactiune a operatorului masinii in timpul fazei de constructie.

Dureaza doar cateva ore pentru a obtine rezultatele, dupa ce proiectarea CAD este finalizata si incarcata pe aparat. Proiectantul obtine un control deplin asupra produsului final, pentru ca masina produce o piesa intr-un singur pas, minimizand astfel dependenta de diverse procese de fabricatie, cum ar fi sudarea sau vopsirea.

Acestea au fost doar 3 din cele mai importante avantaje ale printarii 3D, dar in realitate aceasta tehnologie este incredibil de utila, de practica si eficienta… deschizatoare de drumuri pentru multe proiecte inovatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *