Printarea 3D este un proces inovator prin care un model digital este transformat intr-un obiect tangibil, solid, tridimensional. De obicei, acest lucru se face prin stabilirea mai multor straturi succesive si subtiri dintr-un material.
Imprimarea 3D a devenit populara atat de rapid in ultimii ani, pentru ca este de un real ajutor in domeniul productiei. Acest lucru se datoreaza in parte pretului accesibil, iar pe de alta parte dimensiunii reduse a imprimantelor in comparatie cu productia clasica.
Cum functioneaza Printarea 3D?
Prima data, se realizeaza un design virtual al obiectului de printat. Acest design va functiona ca un plan pentru citirea imprimantei 3D. Proiectarea virtuala este realizata utilizand soft-ul de proiectare asistata de calculator/ CAD, un soft care poate crea desene precise si ilustratii tehnice.
Un design virtual poate fi realizat cu ajutorul unui scanner 3D, care creaza o copie a unui obiect existent, prin surprinderea mai multor imagini ale acestuia din diferite unghiuri.
Modele 3D cu soft-ul CAD
Dupa realizarea modelului virtual, acesta trebuie pregatit in continuare pentru imprimare. Acest lucru se face prin descompunerea modelului in mai multe straturi, folosind un proces care se numeste feliere sau slicing in engleza. Prin feliere se preia modelul si se imparte in sute sau chiar mii de straturi subtiri, orizontale, cu ajutorul unui soft special.
Taierea modelului 3D
Dupa ce modelul a fost taiat, feliile sunt gata pentru a fi incarcate pe imprimanta 3D. Acest lucru se face cu ajutorul unui cablu USB sau o conexiune wifi, iar modelul este mutat in felii de pe computerul pe care este pornit, pe imprimanta 3D. Cand fisierul este transferat spre imprimanta 3D, aceasta citeste fiecare bucatica a modelului si il imprima in consecinta, strat cu strat.
Cum se printeaza obiectele?
Imprimanta 3D incepe tiparirea straturilor de material, un proces care poarta denumirea de extrudare a materialului. In functie de tipul de imprimanta 3D si de modelul utilizat, exista mai multe metode de extrudare a materialului.
Duza imprimanta 3D
De cele mai multe ori, imprimanta 3D are o duza care scoate un material semilichid, cum ar fi plasticul topit, metalul sau cimentul. Duza de extrudare se poate deplasa atat in directia orizontala, cat si vertical, pentru ca aseaza cu precizie materialul, urmand planul modelului digital, strat cu strat. Apoi, procesul se repeta pana cand imprimanta 3D reproduce fiecare strat din modelul digital cu materialul extrudat.
Ce obiecte pot fi realizate prin 3D printing?
Aproape orice ne putem imagina poate fi printat cu ajutorul unei imprimante 3D, dupa ce a fost transformat intr-un design digital. Astfel, imprimantele 3D ajuta designerii, inginerii si chiar oamenii simpli sa creeze obiecte complexe in moduri in care metodele clasice de fabricatie nu puteau.
Imprimantele 3D sunt folosite de exemplu pentru a crea:
- jucarii
- huse pentru telefoane
- instrumente
- imbracaminte
- mese
- lampi
- obiecte de ceramica
- arta
- masini
Printarea 3D in domeniul medical
Printarea 3D poate ajuta pacientii si furnizorii de servicii medicale in multe moduri. Medicii pot acum sa tipareasca modele medicale 3D care sunt atat de precise incat chirurgii pot efectua practic o operatie de simulare inainte de a opera efectiv un pacient.
Modelele 3D sunt folosite de asemenea in domeniul medical pentru a crea proteze mai ieftine, mai durabile, mai compatibile si mai potrivite pentru cei care si-au pierdut membrele.
Iata cat de valoros este concepul de printare 3D in zilele noastre.
Daca nu ati gasit ceea ce cautati sau daca aveti intrebari, va rugam sa ne contactati AICI