Tipuri de rășini pentru printarea 3D: O analiză a caracteristicilor și utilizărilor
Tehnologia de printare 3D este una deosebit de versatilă, care își găsește utilitate în mai multe domenii și arii de activitate. Prin urmare, dată fiind specificitatea modului în care este folosită, este subînțeles că, uneori, ar putea fi necesară și utilizarea unui anumit tip de materie primă.
În esență, printarea 3D folosește rășină drept materie primă, dar utilizarea în domenii diferite face ca rășina respectivă fie să aibă anumite proprietăți fizice, fie anumite proprietăți biologice (cum ar fi cazul, spre exemplu, de utilizarea printării 3D cu rășină în stomatologie și medicină).
Tipuri de rășini pentru printarea 3D – o scurtă analiză a celor mai comune
Există mai multe tipuri de rășini utilizate pentru printarea 3D, dar cele mai comune sunt:
- Rășinile standard – rășinile standard sunt utilizate pe scară largă, fiind ușor de folosit și de manipulat. Sunt fotosensibile, ceea ce înseamnă că polimerizează (se întăresc) sub acțiunea radiațiilor UV sau a unui laser cu o anumită lungime de undă
- Rășinile flexibile – rășinile de acest gen au proprietatea de a fi elastice și de a se întinde, în esență chiar și după polimerizare;
- Rășinile transparente – în mod obișnuit, rășina nu este transparentă, dar în urma unei tratări poate deveni transparentă, permițând astfel trecerea luminii;
- Rășini biocompatibile – biocompatibilitatea se traduce prin capacitatea unui material extern (non-self) să nu fie considerat, în momentul introducerii în corp, drept un antigen (urmând a fi atacat de către sistemul imunitar). Rășinile biocompatibile se utilizează frecvent pentru a obține instrumente și proteze, inserții, utilizate în medicină;
- Rășini care rezistă la temperatură – prezintă proprietăți termice care le permit să reziste la temperaturi mai ridicate, fiind utilizate în domenii specifice;
- Rășini care conduc electricitatea – în mod obișnuit, rășinile standard nu permit prea bine trecerea și conducerea curentului. Acestea, în schimb, prezintă proprietăți de conductivitate și conductibilitate.
Există mai multe tipuri de rășini pentru printarea 3D, dar acestea sunt cel mai des folosite. Dat fiind faptul că rășina este o materie primă versatilă, diferitele tipuri pot fi adaptate ușor pentru a se plia anumitor domenii de activitate și necesități specifice.
Utilizări ale rășinii în printarea 3D
Rășina este folosită în tot felul de domenii și pentru obținerea unei game variate de imprinturi cu aplicabilitate deosebit de diversă. De la domeniul medical, farmaceutic și stomatologic, până la industria producătoare de bijuterii, de energie electrică, automobilă, fabricarea de scule și tot felul de dispozitive medicale.
Rășinile se mai folosesc și pentru fabricarea de componente care fac parte din sistemele electronice, circuite flexibile, prototipare rapidă, crearea de obiecte și articole decorative, de artă, modele arhitecturale și multe altele.
Pe scurt, rășina folosită în printare 3D poate fi folosită pentru aproape orice. Atât timp cât se știe de la bun început care sunt caracteristicile și proprietățile dorite pentru modelul printat, se poate avea în vedere folosirea rășinii în printarea 3D.
Tehnologia printării 3D s-a dovedit a fi deosebit de practică, facilitând semnificativ procesul de producție și eficientizând producția pe scară largă a anumitor tipuri de produse. Încetul cu încetul, fiind în continuă dezvoltare, acest tip de tehnologie pare să devină standardul în domeniu, când vine vorba de produse de calitate superioară și realizate la cele mai înalte standarde.