Printarea 3D a devenit o industrie foarte dezvoltata. De la an la an este din ce in ce mai folosita si mai populara, datorita scaderii pretului aparatelor, dar si a materiilor prime. Atunci cand ne gandim la imprimantele 3D, ne gandim la filamentele de plastic, acestea fiind si cele mai populare materiale folosite.
Bineinteles, nu sunt singurele, in ziua de azi fiind utilizat un numar din ce in ce mai mare de materii prime, printre acestea numarandu-se:
- Metale precum titanium, otel inoxidabil, aur si asa mai departe;
- Ceramica;
- Polymeri;
Silicon; - Ingrediente culinare ( aluaturi, sosuri, ciocolata sau branza);
Insa, desi numarul de materiale este impresionant, tot plasticul ramane in fruntea listei, fiind folosit in special de cei cu masini ce folosesc procesul de imprimare prin extrudare (FDM). In aceasta categorie, doua dintre cele mai populare tipuri de plastic sunt:
- PETG-ul;
- PLA-ul.
Aceste doua feluri de plastic sunt recunoscute pentru usurinta de folosire, fiind utilizate atat de incepatori, cat si de cei cu experienta. Insa, intrebarea principala este: care este diferenta dintre cele doua? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa le prezentam mai intai.
PLA
PLA sau acidul polilactic este cel mai des folosit material de catre utilizatorii obisnuiti. Este un material creat din amestecarea amidonului vegetal (obtinut din culturi precum porumbul) cu anumite substante chimice. Modul de realizare al acestuia il face biodegradabil, ceea ce poate fi un avantaj destul de mare din punct de vedere ecologic.
Desi este biodegradabil, PLA-ul nu se poate recicla, ceea ce poate produce o cantitate insemnata de deseuri. PLA este considerat un material potrivit pentru incepatori. Acest lucru se datoreaza usurintei de folosire si a temperaturii scazute de printare. Desi este foarte folosit, un dezavantaj al acestui material este rezistenta scazuta in fata apei, a razelor UV si este destul de fragil.
Fiind usor de utilizat, PLA-ul ofera o calitate a obiectului finisat exceptionala.
Fiind realizat din materiale organice, este un material sigur de folosit. In crearea obiectelor, nu sunt emise fumuri toxice ca in cazul altor tipuri de plastic si este sigur de folosit impreuna cu alimentele.
In momentul finalizarii obiectului, indiferent de plasticul folosit, piesele se vor micsora in timpul racirii. In cazul PLA, aceasta micsorare este infima, fiind mult mai mica decat in cazul ABS-ului sau a Nylon-ului.
PETG-ul (Tereftalatul de polietilena) este un polimer la fel de popular ca PLA. Putem sa il recunoastem cu numele de PET, fiind folosit destul de des in industria alimentara si nu numai. Diferenta este facuta prin adaugarea literei G, ceea ce inseamna ca a fost adaugat un etilengicol modificat, modificare ce aduce o scadere a punctului de topire, lucru ce vor face procesarea si printarea 3D mult mai usoara.
Unul dintre principalele avantaje ale PETG-ului este acela ca are o rezistenta crescuta in fata temperaturilor inalte, a apei si a radiatiilor UV, o flexibilitate si o duritate ridicata. Este putin mai greu de printat cu ajutorul PETG-ului, fiind necesara o temperatura mai inalta, fata de PLA. Este sigur de folosit in contact cu alimentele.
In momentul racirii, PETG-ul se micsoreaza putin mai mult decat PLA-ul, dar nu la fel de mult ca ABS-ul. Fata de PLA, PETG-ul nu este biodegradabil, fiind o sursa de deseuri, insa poate fi reciclat.
Printarea 3D s-a dezvoltat masiv, lucru ce a dus la dezvoltarea unui numar impresionant de materiale. Plasticul este inca cel mai folosit tip, datorita unui numar mare de beneficii. Atat PLA-ul, cat si PETG-ul prezinta un numar mare de avantaje si dezavantaje. In functie de experienta si proiect, fiecare poate fi folosita cu succes.