Nu exista nicio indoiala ca tehnologia de printare 3D a revolutionat si continua sa revolutioneze lumea. Candva doar un hobby de nisa, in zilele noastre a evoluat la o adevarata industrie, ce se “strecoara” si se integreaza incet incet in diverse domenii, precum cel medical, productie auto sau chiar spatial.
Imprimantele 3D sunt folosite de catre ingineri de apriximativ 30 de ani, dar abia in ultimul deceniu a inceput aceasta tehnologie sa faca un pas catre public. Popularitatea acestora a crescut de la an la an datorita accesibilitatii si a posibilitatilor de creatie si inovatie. Explozia de vanzari din ultima perioada a dus la o scadere importanta a preturilor, ceea ce a adus tehnologia la un prag accesibil si pentru hobbisti sau consumatori.
Printarea 3D este importanta deoarece este o tehnologie care are capacitatea de a schimba si transforma radical modul in care producem si consumam.
Prin simplul proces de a acorda si raspandi procesul de construire a bunurilor catre oameni, creste semnificativ puterea de productie si abilitatea de personalizare. In timp ce tehnologia devine mai comuna si se dezvolta, acesta va fi mai rafinata si capabila de multe altele.
Importanta printarii 3D
Realizarea pieselor in mod traditional este deseori dificila si costisitoare. Pentru fiecare tip de piesa care vrei sa o dezvolti iti va trebui o alta matrita sau un alt utilaj pentru a produce noile piese. Cu o imprimanta 3D acest lucru te scapa de aceasta grija, deoarece ea poate realiza cu ajutorul unui calculator orice forma o vrei.
Este necesar doar sa proiectezi in programul imprimantei ceea ce vrei sa realizezi, iar imprimanta iti va crea exact ceea ce ai “comandat”. Datorita imprimatelor 3D, o companie poate sa isi realizeze produsele local, intr-o singura fabrica. Datorita simplitatii lor si a materialelor, este necesar un numar mai mic de angajati fata de productia traditionala. Odata cu imbunatatirea tehnologiei, aceasta se va ieftini si va fi mai accesibil chiar si pentru companiile mici.
Datorita cresterii popularitatii si scaderii semnificative a preturilor acestor aparate, pasionati si inventatorii isi pot transforma ideile creative in realitate. Cu ajutorul unui model CAD si o imprimanta 3D, acestia isi pot pune ideile in aplicare si pot crea prototipuri, lucru imposibil in trecut.
Printarea 3D poate ajuta mediul inconjurator
Asa cum am mentionat mai devreme, cu ajutorul imprimantelor 3D, companiile isi pot realiza produsele local, lucru ce va duce la reducerea semnificativa a transportului de la fabrica la client, ajutand astfel la reducerea utilizarii combustibililor fosili, contribuind la reducerea si prevenirea schimbarilor climatice.
De asemenea, materialele folosite in printare sunt reciclabile. Materialele plastice, hartia si metalele pot fi refolosite. Prin natura sa, printarea 3D produce mult mai putine deseuri decat productia traditionala. Numele sub care este cunoscuta printarea 3D este fabricatie aditiva, adica un obiect este realizat prin adaugarea unui strat peste strat.
Fabricatia conventionala este realizata intr-un mod subtractiv, proces prin care un produs este sculptat dintr-un bloc de material. Metoda din urma produce, fara indoiala cele mai multe deseuri, influentand negativ mediul inconjurator.
O imprimanta 3D te poate ajuta in mai multe tipuri de afaceri si activitati. Acest tip de mijloc de productie este inca la inceput de drum, dar in continua dezvoltare, astfel si materia prima folosita pentru producerea pieselor este din ce in ce mai ieftina.
Exista deja cazuri in care au fost realizate case cu o imprimanta 3D fiind mult mai repede construite si mai corect, deoarece eroarea umana in cazul acesta nu mai exista.