Print 3D

De ce printarea 3D este de viitor

printarea 3D este de viitor

La inceputul “revolutiei” imprimantelor 3D, multi oameni erau sceptici cu privinta la adevaratul potential al tehnologiei, crezand ca plasticul va fi singurul material folosit. Insa, datorita competitiei aprige, integrarea de noi materiale este una dintre domeniile cele mai dezvoltate si cercetate din industria printarii 3D.

Imprimarea cu metal a fost un succes major, iar nenumarate industrii, de la cele auto la cele aerospatiale sau de productie s-au grabit sa investeasca deja si sa beneficieze de aceasta tehnologie. Astfel, acestia pot crea prototipuri si modele mult mai rapid si mai ieftin, dar si pot ansambla mai eficient si sa minimizeze greutatea pieselor folosite.

In momentul de fata sunt cateva materiale dezvoltate pentru imprimare 3D cum ar fi sticla, ceramica, polimeri, aliaje, rasini sau chiar alimente.

Desi nu este momentan adoptata pe o scara larga in acest sector, printarea 3D are un potential urias in dezvoltarea industriei medicale. Fabricarea medicamentelor folosind aceasta tehnologie a devenit din ce in ce mai comuna, fiind o modalitate mult mai eficienta, ieftina si rapida.

Printarea 3D si industria medicala

Productia localizata la scara mai mica este posibila acum multumita printarii 3D, medicamentele pot fi realizate intr-un mod personalizat, exact dupa cerintele medicilor. Astfel, pacientii pot primi mult mai rapid tratamentul de care au nevoie si in acelasi timp micsorand pretul acestora, eliminand costul de distributie si transport.

Este inca prea devreme pentru o adoptare la o scara larga, dar prin cercetari suplimentare, industria farmaceutica poate fi ajutata pentru a o optimiza, a scadea costurile de productie si a ajuta pacientii cu tratamente personalizate.

Printarea 3D este o modalitate foarte utila in prototipare, ceea ce reduce semnificativ timpul de proiectare si livrare a modelelor de masini noi. Aceasta industrie foloseste aceasta tehnologie de zeci de ani, optimizand fluxul de lucru si productie.

Posibilitatea de a crea unelte si dispozitive personalizate, mai ales cand vine vorba de masini de lux, scade costurile si simplifica procesul de ansamblare din ce in ce mai complex. Cu o imprimanta 3D in incinta fabricii, producatorii pot reduce semnificativ timpul de livrare, dar si optimizeaza procesul de productie, astfel ansamblarea devine mai eficienta si mai profitabila.

Printarea 3D si industria automobilistica

  • Industria aerospatiala

Greutatea pieselor este una dintre problemele cu care industria aerospatiala se confrunta atunci cand vine vorba de costuri ridicate. Printarea 3D permite crearea unor piese cu un volum mai mic de componente, ceea ce duce la piese care sunt in general mai usoare, astfel afectand in mod pozitiv emisiile, consumul de combustibil, viteza si sarcina utila, fiind un avantaj si pentru mediul inconjurator.

  • Ajutor in scopuri umanitare

Printarea 3D aduce un avantaj imens in industriile de productie, cum sunt cele auto sau aerospatiale, dar si in cele medicale, insa aceasta tehnologie are potentialul de a fi de mare ajutor in rezolvarea problemelor umanitare.

Cum am mentionat mai sus, au fost dezvolate mai multe materiale printabile de-a lungul timpului. Domeniul alimentar este cercetat in mod intensiv, pentru a rezolva problema hranei in crizele umanitare.

Cartusele de mase nutritive, formata din pulbere si uleiuri, sunt cercetate ca o potentiala solutie. In timp, costul de productie va scadea, acestea vor putea fi de mare ajutor, nemaifiind nevoie de transport in zonele afectate, productia locala fiind posibila.

In acelasi timp, imprimarea 3D de adaposturi si case este deja posibila, fiind un mare ajutor pentru cei afectati de instabilitate economica sau sociala. Avand in vedere progresul tehnologic in hardware, software si materiale, putem ajunge la concluzia ca printarea 3D urmeaza sa ajunga la maturitate.

Avand in vedere punctele prezentate si cresterea ratei de adoptare, putem trage concluzia ca tehnologia de printare 3D se indreapta spre un viitor luminos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *