Print 3D

Istoria Printarii 3D

Istoria printarii 3D

Chiar daca despre printarea 3D se vorbeste tot mai intens de aproximativ 2-3 ani, aceasta este mai veche decat ti-ai imaginat vreodata. Iar istoria ei este cu adevarat fascinanta, mai ales daca ai facut deja cunostinta cu beneficiile pe care le-a oferit populatiei de-a lungul timpului, atat la nivel personal si profesional, cat si in ceea ce priveste dezvoltarea in diferite domenii de activitate.

In mod cert, tehnologia a avut o contributie majora, dar si oamenii de stiinta care folosesc printarea 3D inclusiv pentru a acoperi anumite nevoi cruciale pe care omenirea le are astazi. Hai sa descoperim impreuna istoria printarii 3D si ultimele inovatii.

Cand a fost inventata printarea 3D?

Primii pasi catre evolutia printarii 3D au inceput in anul 1945. Pe atunci insa, era un simplu concept, resursele disponibile fiind mult prea putine pentru a se desfasura la nivelul sistemelor de print de astazi. La 15 ani mai tarziu a aparut tehnologia inkjet pe care se bazeaza inclusiv consumabilele pentru imprimantele clasice urmand ca, abia in anul 1971 tehnologia print 3D sa se impuna in procesele tehnologice, de constructie, in arhitectura etc.

Numeroase tari ale lumii au preluat acest patent si l-au transformat in diferite moduri, dand nastere la tehnologii tot mai ample menite sa duca la nasterea unor rezultate durabile, calitative si care sa corespunda cat mai bine cu realitatea.

Istoria printarii 3D

Cele mai importante proiecte de print 3D

Evolutia printarii 3D si beneficiile oferite s-au vazut pe toate planurile, aceasta devenind un element de baza chiar si in sanatate. Ca prin urmare, in jurul anilor 2000 au inceput sa apara si primele prototipuri referioare la organe. Prima vezica urinara si-a facut aparitia, urmata de pielea artificiala, rinichi, vase de sange etc.

Cercetarile au dovedit o compatibilitate excelenta in cazul persoanelor care au realizat diferite proceduri medicale sau teste stiintifice, avand la baza tesuturile si organele create pe cale artificiala, cu ajutorul printarii 3D.

Sigur, medicina nu e singurul domeniu in care s-au vazut avantaje. La nivelul tehnologiei s-au putut imprima circuite si micro-piese eficiente pentru procesele industriale, iar printare a dezvoltat inclusiv mediul creativ, necesar inclusiv in domeniul constructiilor, al arhitecturii si, in ansamblu, in ceea ce priveste afacerile.

Beneficiile printarii 3D

Cateva dintre beneficiile oferite de printarea 3D au putut fi deja observate in randurile de mai sus. Altele, concrete si de ansamblu, le putem numera si in aceste randuri.

Se poate observa cu ochiul liber ca tehnologia de acest fel a dat nastere la o evolutie majora in fiecare domeniu, cat si la dezvoltarea pietei, indiferent ca vorbim aici de dezvoltarea mediului antreprenorial, cel stiintific si tehnologic, sau cel in care anumite elemente ale secolului trecut au fost net imbunatatite atat estetic, cat si din punct de vedere functional.

In ansamblu, mai putem afirma si ca, printarea 3D duce la economii importante de resurse si la mai putina risipa globala. Chiar daca eforturile iniatiale pentru printare 3D sunt generoase, rezultatele isi spun cuvantul. Foarte multe procese se bazeaza astazi pe aceasta evolutie tehnologice si tot mai multe planuri si proiecte par sa prinda contur, lucru care nu a fost posibil la momentul in care acestea au fost inventate.

Print-ul 3D in viitor

Odata observata evolutia pana la momentul curent, exista noi planuri dezvoltate cu ajutorul printului 3D si pentru viitor. Una dintre dorintele oamenilor de stiinta e inclusiv proiectarea alimentelor, ceea ce ar putea contribui la dezvoltarea industriei alimentare, cat si la abordarea unor practici mai sustenabile (de exemplu, crearea de carne artificiala cu aceleasi proprietati precum cea curenta, in detrimentul sacrificarii animalelor).

Sigur, printarea de roboti 1:1 dispusi sa intreprinda activitatile umane obisnuite sau sa se transforme in parteneri de viata este deja un concept care a prins contur. Toate aceste lucruri fac ca, printarea 3D sa fie un subiect de interes, atat in prezent, cat si pentru generatiile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *