Print 3D

Ce poate face printarea 3D?

Mecanism inginerie Print 3D

In ultimii 10 ani, printarea 3D a devenit o tehnologie din ce in ce mai folosita si mai vizibila in randul consumatorilor. Desi este folosita de cateva decenii in diferite industrii, abia in ultima vreme tehnologia a fost redusa si adusa la dimensiuni mai mici, capabila sa poata fi folosita si de utilizatorii casnici.

Aceasta evolutie tehonologica, impreuna cu o scadere semnficativa a pretului aparatelor, dar si a materialelor prime folosite, a dus la o explozie semnficativa a printarii 3D.

  • Ce aplicatii are printarea 3D?

Desi este inca o tehnologie relativ tanara, printarea 3D a inceput sa fie folosita din ce in ce mai mult in productie, fiind un mijloc revolutionar de a confectiona obiecte si piese, punand in mainile consumatorilor o modalitate de fabricare independenta si cu libertate maxima de creativitate.

Printarea 3D este folosita de hobbisti, dar si de mici intreprinzatori pentru a crea diferite obiecte si piese personalizate pentru a realiza mai departe bijuterii, modele arhitecturale si multe altele.

Mecanism inginerie Print 3D

Ce materiale se pot folosi in printarea 3D?

Odata cu evolutia tehnologica a printarii 3D, marii producatori au inceput sa cerceteze si sa studieze diferite materiale pentru a largi oferta de materii prime ce pot fi folosite in printare. Astfel, desi cel mai popular material folosit in momentul de fata este plasticul ( acest lucru se datoreaza pretului redus si usurintei de utilizare ), multe alte materiale precum metalul, fibra de carbon si asa mai departe incep sa acapareze piata.

In stadiu de cercetare se afla si alte materiale mai futuriste, existand in acest moment studii in legatura cu printarea 3D folosind mancarea (exista cazuri de printare 3D a unei pizza sau deserturi realizate din ciocolata) sau diferite materiale organice in industria medicala, precum osul.

Exista un interes imens in acest domeniu; de aceea, cercetarile si investitiile vor continua, ceea ce insemna ca printarea 3D va incerca sa creasca si sa se integreze si mai mult in vietile noastre.

masa si scaune miniatura

Ce poate face printarea 3D?

Printarea 3D poate fi folosita pentru a crea nenumarate obiecte, atat la nivel industrial, cat si la nivel casnic. Vom enumera cateva aplicatii ale acestei tehnologii, acestea fiind doar o mica parte ce pot fi realizate cu ajutorul printarii 3D:

  • Industria auto

Industria auto s-a bucurat de aceasta tehnologie in ultimele decenii, fiind si printre primele sectoare ce au folosit printarea 3D in crearea de prototipuri. Nu este de mirare ca, odata cu trecerea timpului, si numarul de aplicatii a crescut, acum fiind utilizata in crearea de piese intr-un mod mai rapid si mai personalizat decat in modul traditional.

  • Crearea de bijuterii

Bijuteriile au fost intotdeauna adorate, datorita frumusetii si unicitatii lor, dar au fost complicat de realizat, mai ales in cazul pieselor personalizate. Printarea 3D este folosita cu succes in acest sector, fiind o modalitate mult mai usoara de a crea bijuterii. Acestea pot fi produse din plastic sau rasini, insa in ultima perioada au inceput sa fie realizate chiar si din anumite metale precum aurul, otelul inoxidabil sau titanium.

Figurina muncitor constructii Printat 3d

  • Piese personalizate

Atat sectoarele industriale, cat si utilizatorii casnici sau micii antreprenori folosesc print 3D pentru a crea piese, care probabil sunt mult mai scumpe daca sunt cumparate direct de la producator sau numai pot fi gasite.

Astfel, cu ajutorul unui serviciu de printare 3D se poate crea piesa lipsa numaidecat si mult mai rapid decat prin alte mijloace.

Printarea 3D a revolutionat modul in care producem si cumparam. A fost o tehnologie folosita mai ales de mariile industrii, insa odata cu cresterea popularitatii si a scaderii pretului, printarea 3D a devenit un mod excelent de a ajuta micii antreprenori, dar si consumatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *