Printarea 3D, cunoscuta si sub denumirea de AM (fabricatie aditiva) este un proces de realizare a unui numar foarte variat de obiecte si piese cu ajutorul unei imprimante si a unui software specializat. Inca de la aparitia acestei tehnologii, multe persoane si societati comerciale au realizat avantajul financiar si creativ pe care il poate oferi.
Procesul de productie nu este unul dificil, aparatul avand abilitatea de a depune strat peste strat de material conform instructiunilor oferite de soft, pana la finalizarea obiectului sau componentei proiectate.
Cele mai populare materiale folosite in acest proces raman inca plasticul, metalul si ceramica, insa cu siguranta in viitorul apropiat vor fi introduse un numar mult mai mare de materii prime ce vor putea fi utilizate in procesul de printare 3D.
- Modelare
Pentru a putea printa o anumita piesa, va fi necesara proiectarea unui model cu ajutorul unui soft specializat CAD. Acesta permite utilizatorilor sa creeze design-uri unice in diverse forme si dimensiuni, care prin metodele traditionale de fabricatie ar fi multe prea costisitoare sau greu de realizat.
Dupa acest pas, proiectul va putea fi exportat intr-un fisier de tip STL, OBJ sau 3MF, urmand ca imprimanta sa il citeasca si sa execute planul.
Un avantaj major al acestei tehnologii este faptul ca se poate experimenta pana in momentul in care veti fi multumit pe deplin de ceea ce doriti sa realizati, fiind cea mai buna solutie de a va asigura ca obiectul se incadreaza in standardele dorite, atat din punct de vedere calitativ, cat si de cost.
- Taierea
Procesul de taiere este un pas important, modelul putand fi impartit in mai multe piese pentru a putea fi imprimante pe rand, fiind util mai ales in cazul obiectelor de dimensiuni mari.
In acest fel persoana responsabila va putea ajusta la fiecare componenta grosimea si alti parametrii importanti, astfel incat sa poata finaliza proiectul cat mai eficient. In acest moment imprimanta va receptiona de la soft un set de instructiuni, denumite si G-code care va pune in functiune producerea obiectelor din plan.
- Imprimarea proiectului
In momentul in care imprimanta 3D a procesat datele primite din laptop, aceasta va incepe procesul de depunerea straturilor unul peste altul pana in momentul finalizarii lui. Timpul de imprimare poate fi de cateva minute, ore sau zile in functie de complexitate, marime sau materialul folosit. Anumite imprimante mai performante pot fi oprite in acest proces pentru a schimba materialele, oferind astfel noii structuri o rezistenta mai mare.
- FInalizarea proiectului
Dupa ce imprimanta a incheiat programul stabilit, va fi necesara curatarea noii piese si slefuirea marginilor in cazul in care exista mai multe structuri realizate in acelasi timp. Piesele se pot vopsi sau trata termic in functie de cerintele personale.
Procesul de imprimare 3D implica multe etape ce trebuie realizate corespunzator pentru a putea personaliza si crea diferite obiecte intr-un mod unic. Aceasta tehnologie ofera mai multa flexibilitate, atat in modelare, cat si in productie, fiind un mare avantaj pentru cei care doresc sa ofere clientilor produse noi care sa fie in trend si de o calitate superioara.