Tehnologiile utilizate in procesele de fabricatie au evoluat constant in ultimele decenii, insa niciuna nu a realizat un salt atat de important, dar si revolutionar precum printarea 3D.
Aceasta metoda de productie ofera atat mariilor companii abilitatea de a produce obiecte si piese personalizate intr-un mod rapid, consistent si ieftin, cat si celor mici si mijlocii posibilitatea de a-si optimiza operatiunea si a o eficientiza din punct de vedere al cheltuielilor.
- Precizie ridicata in creatie
Una dintre cele mai importante caracteristici ale printarii 3D este aceea ca poate produce piese cu o precizie mult mai mare in comparatie cu metodele traditionale. Cu ajutorul acestei tehnologii, ce are capacitatea de a avea o rezolutie a straturilor depuse de pana la cateva fractiuni de milimetru, oricine se poate bucura intr-un timp mult mai scurt, dar si mai ieftin de produse si obiecte de o calitate superioara.
Printarea 3D – prototipare
Prototiparea este o etapa esentiala in procesul de creatie, fiind cea mai buna solutie prin care pot fi aduse la viata si testate produsele intentionate pentru comercializare.
Cu ajutorul unei imprimante 3D, un designer va putea sa creeze un numar nelimitat de iteratii de produse, avand astfel posibilitatea de a le crea, de a le testa si de a le imbunatati de fiecare data pana in momentul in care acestea vor satisface atat cerintele de calitate impuse de firma, cat si preferintele clientilor.
Datorita faptului ca etapa de fabricatie dureaza o perioada relativ scurta de timp si este mai ieftina in comparatie cu metodele clasice, tot mai multe firme de orice dimensiune se indrepta catre societati ce ofera astfel de servicii pentru a castiga timp, dar mai ales bani.
Printare 3D aduce mai usor la viata ideile si conceptele imaginate
Obiectele produse in masa sunt esentiale pentru viata de zi cu zi, insa multe persoane au inceput sa isi doreasca piese personalizate si in special unice.
Precizia si iscusinta de care acesta tehnologie da dovada in nenumarate industrii, de la cea auto si aerospatiala, pana la cea medicala si de fashion, ofera tehnicienilor si designerilor posibilitatea de a-si aduce la viata mult mai usor ideile, indiferent de sectorul in care activeaza, putand realiza local intreaga operatiune, lucru ce va reduce timpul de asteptare, dar mai ales costurile ce tin de logistica.
Fabricarea, dar si prototiparea obiectelor presupun un nivel ridicat de precizie, acest element dictand calitatea si succesul printre consumatori. Inca din momentul in care a fost introdusa pe piata, procesul de imprimare 3D s-a diferentiat de metodele clasice de productie si a devenit una dintre cele mai cautate, dar si populare solutii prin care pot fi aduse la viata ideile, indiferent ca este vorba de firme sau persoane obisnuite.
Acesta tehnologie are potentialul de a revolutiona modul in care sunt realizate procedurile de design si fabricatie, lucruri ce vor contribui in mod semnificativ la cresterea inovatiei, reducerea timpului de asteptare si a cheltuielilor implicate, dar mai ales la satisfactia clientilor.