Print 3D

Printare 3D metal – caracteristici, aplicații

Printare 3D metal

Tehnologia de printare 3D metal utilizează tehnici avansate de modelare, finisare și imprimare, în care materia primă este reprezentată de pulberi metalice pentru obținerea de obiecte solide, realizate din metal. Pe lângă avantajele folosirii metalului, această tehnologie a oferit tot felul de noi posibilități, fiind folosită într-o gamă variată de industrii și domenii de activitate.

printare 3d metal

  • Printare 3D metal – caracteristici cheie ale acestei tehnologii

Datorită caracteristicilor aparte și proprietăților fizice ale metalelor utilizate, printarea 3D oferă noi alternative de abordare a proceselor de producție. Iată care sunt câteva dintre caracteristicile de bază ale acestei tehnologii uimitoare:

  • Rezistența și durabilitatea materialului utilizat: datorită faptului că metalele au proprietăți mecanice și fizice specifice, printre care durabilitatea și rezistența, modelele imprimate 3D realizate din metal sunt foarte rezistente și durabile. Drept urmare, tehnologia aceasta este potrivită mai ales domeniilor care necesită piese cu rezistență și durabilitate semnificative.
  • Precizia procesului și finisarea amănunțită: dat fiind faptul că software-ul este cel care duce la imprimarea modelului, este vorba despre obținerea unui rezultat (aproape) perfect, care ar mai putea necesita mici finisări. Precizia ridicată, detaliile complexe permit utilizatorului să obțină piese personalizate, cu arhitectură și gometrie complexă, care în mod obișnuit nu ar putea fi obținute prin căi clasice de fabricație.
  • Posibilitatea de a utiliza materiale variate: printarea 3D metal oferă posibilitatea de a folosi o gamă variată de materii prime – oțel inoxidabil, titan, cobalt, nichel, aluminiu și alte tipuri de metale și aliaje. Acest lucru permite ca tehnologia să fie viabilă spre folosire într-o gamă variată de industrii și aplicații specifice.
  • Reducerea impactului asupra mediului și posibilitatea de a economisi materii prime: fiind vorba despre o tehnologie precisă, în esență automatizată, imprimarea 3D cu metal va folosi doar cantitatea exactă, strictă de materie primă necesară, fără a compromite însă structura și aspectul estetic al obiectului dorit. Prin urmare, se reduce cantitatea de deșeuri asociate, în mod obișnuit, procesului clasic de producție.

Printare 3D metal – aplicații și beneficii

Date fiind caracteristicile, sunt evidente beneficiile semnificative pe care utilizarea tehnologiei de printare 3D metal le are asupra procesului de producție. De asemenea, tehnologia aceasta se folosește într-un număr enorm de industrii și ramuri de activitate, printre care:

  • Medicină și stomatologie – fabricarea de implanturi medicale personalizate, proteze și alte tipuri de dispozitive dentare, instrumente chirurgicale. Datorită faptului că imprimarea se face după o gamă de parametri specifici, pot fi personalizate implanturile care sunt necesare unui anumit pacient. Imprimarea 3D poate utiliza și materiale biocompatibile.
  • Industria aerospațială – în această industrie, tehnologia de printare 3D în metal este foarte des utilizată pentru a fabrica tot felul de componente pentru avioane, rachete, elicoptere. În esență, ingineria necesită perfecțiune și precizie, iar printarea 3D poate asigura aceste lucruri.
  • Industria auto –  tehnologia aceasta este folosită, ca și în cazul industriei aerospațiale, atât pentru a se obține componente ale mașinii, cât și tot felul de instrumente necesare pentru o mașină (scule, componente structurale, estetice).
  • Industria producătoare de energie – în industria energetică, tehnologia de printare 3D este folosită pentru a obține generatoare, turbine, schimbătoare de căldură. Precizia cu care sunt create acestea ajută la eficientizarea design-ului și, astfel, la îmbunătățirea randamentului de obținere a energiei.

Lista de aplicații ar putea continua deosebit de mult. Mai mult decât atât, tehnologia este într-o continuă dezvoltare și rafinare, astfel încât să se obțină rezultate mult mai precise, mult mai complexe și calitative. Folosirea acestei tehnologii a deschis numeroase oportunități în inovație și eficientizarea protocolului de lucru, îmbunătățind semnificativ procesele de fabricație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *