Print 3D

Ce polimeri se folosesc in printarea 3D

polimeri printare 3D

In ultimii ani, printarea 3D a devenit una dintre cele mai interesante, dar si eficiente metode de productie, aceasta avand abilitatea de a oferi o modalitate de a crea obiecte si piese complexe, intr-un mod personalizat.

Tehnologia se bucura de o popularitate accentuata din partea firmelor, dar si a consumatorilor, de aceea interesul pentru diversificarea materialelor ce pot fi utilizate in aceasta procedura a sporit considerabil.

Sunt foarte multe materiale ce pot fi folosite in printarea 3D, de la plastic, rasini si metal, pana la ceramica si hartie, insa cei mai utilizati sunt polimerii, o categorie de materiale plastice cu proprietati diferite si intrebuintari specifice.

polimeri printare 3D

Ce polimeri se folosesc in printarea 3D?

  • Poliamida PA 12 – rezistenta la frecare si substante chimice precum uleiuri si grasimi, aceasta categorie este des utilizata in constructia de proteze, balamale si conectori.
  • Poliamida PA 11 – rezistenta la substante chimice si impacturi, este flexibil si este utilizat in productia de bunuri sportive, branturi si proteze.
  • Policarbonat – flexibil si cu o duritate crescuta, policarbonatul este un material rezistent la temperaturi inalte, fiind de multe ori utilizat in constructia de carcase, suporti sau piese ce necesita o durabilitate crescuta.
  • Peek – un polimer cu o durabilitate mai crescuta decat otelul, acesta se bucura de o popularitate crescuta datorita rezistentei sale la temperaturi, chimicale si frecare. Este utilizat in nenumarate industrii, de la cea medicala si auto, pana in sectorul aerospatial.
  • Poliamida CF (umpluta cu fibra de sticla) – cu o rigiditate ridicata, dar si o rezistenta accentuata la temperaturi, impacturi, dar si uleiuri, aceasta este utilizat in productia de conectori, carcase si aplicatii ce tin de cursele de inalta performanta.
  • Polipropilena – acest material are o greutate redusa si o structura semi rigida, lucru ce il face perfect pentru productia de containere pentru mancare sau curele de ceas.
  • ABS – unul dintre cele mai vechi materiale utilizate in printarea 3D, ABS-ul este rezistent la impact, temperaturi si are o durabilitate crescuta. Piesele de Lego sunt un exemplu de obiecte ce sunt create din acest polimer, fiind utilizat deseori in creatia de jucarii, carcase si prototipuri.
  • TPU – un termoplastic flexibil, rezistent la temperaturi ce pot ajunge pana la 80 de grade, impacturi, dar si chimicale, acesta este utilizat in productia de bunuri sportive si de incaltaminte, furtune si asa mai departe.
  • ASA – similar cu ABS-ul, are o rezistenta crescuta la impact, temperaturi mai inalte si radiatii UV, lucru ce il face potrivit pentru obiectele si piesele ce vor fi folosite cu precadere in exterior.

Polimerii joaca un rol important in procesul de printare 3D, acestia oferind o gama larga de materiale care permit crearea de obiecte complexe si functionale. Fiecare categorie are avantajele si dezavantajele sale, putand fi utilizati in nenumarate aplicatii in functie de necesitati si preferinte.

Acesta tehnologie a evoluat semnificativ in ultimul deceniu si continua sa se dezvolte substantial, lucru ce va mari cu siguranta nu doar numarul de materiale ce pot fi folosite, ci si numarul de aplicatii, oferind in acest fel firmelor si persoanelor fizice oportunitatea de a crea obiecte unice si inovatoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *