Print 3D

Pizza realizata la imprimanta 3D

Pizza printata 3D

Printarea 3D este o tehnologie care transforma din temelie lumea. Desi poate parea exagerat, printarea 3D are capacitatea de a schimba definitiv lumea.

Au inceput incet, la inceputul anilor 2010 sa apara si pe piata de retail, imprimante 3D, micsorate si adaptate pentru a putea fi folosite si de consumatori. Initial, erau folosite mai cu seama pentru a realiza obiecte mici de plastic sau jucarii, insa popularitatea lor a explodat si cererea pentru materiale noi a crescut exponential.

Treptat, tehnologia a evoluat si numarul de materiale s-a extins, fiind posibila acum crearea unui numar aproape nelimitat de obiecte.

Nu doar obiecte de mici dimensiuni sunt realizate cu acestea. Au fost create si imprimante de dimensiuni mult mai mari pentru a crea pana si case. Da, poate parea ireal, dar este adevarat.

Pizza printata 3D

Cum functioneaza?

Multe intreprinderi si start-up-uri au inceput in ultimii ani sa dezvolte si sa cerceteze metode diferite de a crea mancare. Si in cazul printarii 3D a mancarii, metoda principala este imprimarea prin extrudare (FDM – Fused deposition modeling). La fel ca si in cazul materialelor clasice, acest tip de imprimare foloseste un filament incalzit printr-o duza, depune strat peste strat de material pentru a crea obiectul dorit.

Fiind inca la inceput tehnologia, imprimanta este limitata de consistenta ingredientelor, acestea fiind necesar sa fie sub forma de pasta (precum aluatul, sosul de rosii si mozzarella) pentru a putea fi depuse cu ajutorul duzei incalzite.

  • Pizza printata 3D?

Si ce alt preparat mai adorat si iubit decat pizza? Acest preparat ravnit a devenit un “obiectiv” in lumea printarii 3D, fiind un target stabilit inca din anul 2013. In acel an, NASA a finantat un proiect pentru realizarea unei imprimante 3D, pentru a crea pizza pe Statia Internationala Spatiala si a fi folosita in calatoriile lungi prin spatiu. Din fericire, o companie, si anume BeeHex, a reusit sa dezvolte un astfel de aparat in anul 2017.

Avantajele unei imprimante 3D “Bucatar”

La o prima vedere, probabil te gandesti: de ce este asa importanta crearea unei pizza folosind printarea 3D? Ei bine, sunt cateva motive pentru care acest lucru, aparent banal, poate schimba si transforma complet modul in care mancam si gatim, acestea fiind:

  • Viteza mare

Imagineaza-ti: vrei sa mananci o pizza. In loc sa plasezi o comanda la localul preferat, sa astepti 30 de minute pentru a veni comanda si sa mananci intr-un final pizza care a inceput deja sa se raceasca, poti sa iti folosesti imprimanta 3D din bucatarie pentru a crea o pizza in doar cateva minute, fierbinte si gata de consumat.

  • Posibilitatea de a gati aproape oriunde

Nu doar in bucataria ta poti sa mananci pizza. Asa cum am mentionat mai devreme, si astronautii vor cateodata o pizza fierbinte si delicioasa. In acest caz, tariful pentru transport pana in spatiu poate fi usor cam piperat. De aceea, un aparat capabil sa printeze mancare oriunde si oricand, poate fi un lucru avantajos.

  • Aceeasi calitate de fiecare data

Fiind un robot care repeta de fiecare data acelasi proces, printarea 3D asigura ca de fiecare data te poti bucura de aceasi calitate, fara erori umane sau greseli.

  • Dezvoltarea altor tehnologii

Prin dezvoltarea capabilitatii printarii 3D si perfectionarea pizzei realizate prin aceasta metoda, automat se va ajunge la o crestere semnificativa a numarului de retete posibile.

Printarea 3D continua in fiecare an sa se dezvolte si sa accelereze progresul tehnologic. Desi printarea de mancare este inca la inceput de drum, aceasta prezinta un potential masiv pentru viitorul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *