PLA, ABS, PETG, HIPS, rasina fotopolimerica
Printarea 3D a cunoscut o evolutie semnificativa in ultimele decenii datorita investitiilor masive realizate in acesta tehnologie. Una dintre cele mai importante calitati ale printarii 3D este aceea ca poate utiliza un numar considerabil de materiale in procedura de fabricatie.
Cu toate acestea, alegerea filamentului potrivit poate fi uneori o actiune dificila, lucru ce se datoreaza in principal caracteristicilor variate ce pot influenta considerabil calitatea produsului final, cat si al al altor atributii care contribuie in mod direct in procesul de productie.
Cu un numar variat de optiuni la dispozitie precum PLA, ABS, PETG, HIPS, rasina fotopolimerica si asa mai departe, nu este de mirare faptul ca multi intreprinzatori, cat si persoane obisnuite care utilizeaza pentru prima data aceasta tehnologie intampina dificultati si nu cunosc avantajele fiecareia, de aceea va fi esential sa se cunoasca aceste aspecte pentru a lua cea mai buna decizie in procesul de fabricatie.
- PLA (Acid Polilactic)
Un material foarte popular printre entuziasti datorita versatilitatii sale, dar mai ales din cauza faptului ca este ecologic. Realizat din materiale organice precum amidonul de porumb, PLA-ul este biodegradabil si compostabil.
De asemenea, este usor de utilizat, nu are tendinta de a se curba si are un punct de topire redus, fiind perfect mai ales pentru incepatori sau pentru cei ce doresc sa realizeze prototipuri, proiecte educationale si asa mai departe.
- ABS (Acrilonitril Butadien Stiren) – durabilitate crescuta
Un termoplastic ce face parte din familia polimerilor, ABS-ul este cunoscut pentru durabilitatea sa ridicata. Cu toate ca acest tip de filament necesita o temperatura mai inalta de operare, dar si un pat de imprimare incalzit pentru a preveni deformarea, ABS-ul este o optiune excelenta pentru realizarea de obiecte ce necesita o rezistenta ridicata, putand fi utilizata cu succes in prototipare, cat si in crearea de produse industriale sau aparate de uz casnic.
- PETG (Tereflatalat de polietilena modificat cu glicol) – versatil si rezistent
Acest material ofera o versatilitate ridicata, dar si o rezistenta crescuta, fiind deseori intalnit in productia de sticle pentru apa. Datorita faptului ca este semi-rigid, dar si a caracteristicilor sale termice excelente, acest material poate fi utilizat cu usurinta in proiectele printate 3D, nefiind necesar ca platforma de imprimare sa fie incalzita.
- HIPS (Polistiren de inalta rezistenta) – material de suport excelent pentru ABS
HIPS este un material ce este utilizat de cele mai multe ori impreuna cu ABS-ul, ca material de suport. Acesta se dizolva cu usurinta in D-Limonene, lasand in urma obiectul curat, cu geometriile dorite, fara sa existe semne suparatoare.
Cu o greutate redusa, dar o durabilitate ridicata, HIPS este un material ce trebui intotdeauna sa insoteasca proiectele create din ABS pentru cele mai bune rezultate.
- Rasina fotopolimerica – un nivel ridicat de precizie si detalii
Rasina fotopolimerica este utilizata in general cu imprimante 3D ce suporta un astfel de material, precum SLA sau DLP. Aceasta se intareste sub lumina UV si este utilizata in general pentru a crea obiecte cu o rezolutie foarte inalta, fiind preferata de cei ce doresc detalii incredibile si minutioase.
Rasina are o stabilitate dimensionala excelenta, dar si o durabilitate crescuta, lucruri ce o fac o alegere excelenta in industria medicala, de bijuterii sau chiar si in crearea de figurine pentru jocurile de societate.
Procesul de imprimare 3D este una dintre cele mai interesante, dar si versatile metode de fabricatie din ziua de azi.
Cu toate acestea, alegerea materialelor potrivite pentru productia de obiecte poate fi o actiune dificila, de aceea va fi importanta cercetarea si intelegerea fiecarui filament in parte pentru a selecta materialul potrivit pentru proiectul propus.