Printarea obiectelor 3D nu este nicicum o treaba simpla, dar nici una complicata, atunci cand ai la dispozitie tehnologia si materia prima necesara. Un specialist va sti cu usurinta cum sa aleaga necesarul de lucru, cu atat mai mult tinand cont ca, fiecare material in parte sau obiect, are propriile sale particularitati.
De exemplu, unele materiale se bazeaza pe o prelucrare la o temperatura si cu o lungime de unda a laserului mai mare, in timp ce altele au nevoie de adezivi speciali pentru imbinarea rezultatului finit, ori mediu de lucru cu anumite tipuri de gaze.
Toate aceste detalii vor fi extrem de relevante in procesul de printare 3D, dar daca vrei sa afli mai multe lucruri specifice, iti sugeram sa ne urmaresti in cele ce umreaza.
Pentru o buna intelegere a procesului, este necesar sa-ti insusesti baza. Mai precis, sa afli ce se intampla atunci cand printezi 3D. Prin acest tip de print se transforma anumite concepte digitalizate in obiecte tridimensionale, pe care le putem vedea si analiza cu ochiul liber, la cel mai mare grad de similitudine cu realitatea.
Pentru a face posibil acest lucru, mai multe straturi de materie prima vor fi suprapuse, dand nastere unui obiect complex, realizat 100% cu caracteristicile si necesitatile de la care s-a pornit in realizarea schitei digitale.
La nivel practic, daca ar fi sa comparam printarea 3D cu procesele tehnologice uzuale ca frezarea sau gaurirea unor obiecte, care pot duce la realizarea de noi produse prin prelucrarea unor articole deja existente, intregul proces se va dovedi a fi mai precis, mai rapid, si mai putin consumator de resurse.
Cum printezi obiecte 3D
Crearea temei
Inainte de toate se stabileste tema sau tipul produsului/industria aferenta, pentru a se stabili precis tehnologia, materialele de lucru si cantitatile ideale. Amintim ca sunt tehnologii care proceseaza doar anumite tipuri de materiale, deci analiza temei este unul dintre cei mai importanti pasi. Apoi, urmeaza a da nastere schitei digitale in baza careia se va realiza proiectul de print.
Alegerea software-ului
Odata ce necesarul a fost stabilit, vei avea nevoie si de un soft prin intermediul caruia sa se creeze schita digitala. In aceasta faza a procesului pot fi prevenite erori importante precum: asocierea unor materiale gresite, alegerea unor dimensiuni necorespunzatoare etc.
Decuparea si crearea pieselor
Dupa ce modelul virtual a fost creeat, poate incepe procesul de print 3D. Piesele si obiectele complexe vor fi redate pas cu pas, de unde rezulta practic o decupare secventiala a ceea ce reprezinta un intreg. Sigur, exista si posibilitatea de a reda piese complexe, transmitand comenzile aferente intre soft si printerul 3D.
Prototipare
Pentru ca in orice proiect pot aparea erori sau schimbari ale viziunii, ori se doreste combaterea unor neplaceri mult mai mari, foarte multe companii prefera inainte de a creea o productie in masa, sa creeze prototipuri pe care le pot imbunatati pe parcurs. Practic, se schiteaza si se creeaza un concept, urmat de printarea acestuia, de la care se pot largi multe proiecte 3D mai ample.
Finalizare print 3D
Iar dupa ce erorile au fost corectate sau prototipul indeplineste caracteristicile dorite, software-ul poatte fi gestionat astfel incat sa printeze in continuare mai multe obiecte de acelasi tip. Acest pas poate contribui la economia de resurse, tinand cont ca se poate lucra in baza designului initial prin care s-a confectionat prototipul.
Iar in cele din urma, obiectele printate 3D, pot viza numeroase industrii, de la cea a constructiilor, a amenajarilor interioare, pana la cadouri, industria aerospatiala sau cea de automobile, in arhitectura, medicina, chiar si in industria alimentara. Cat despre echipamente si soft-uri, vei gasi o modalitate de sugestii corelate intre ele.