Print 3D

Alegerea filamentului de imprimare 3D

Alegerea filamentului de imprimare 3D

Imprimarea 3D este o modalitate de productie din ce in ce mai preferata atat de entuziasti, cat si de business-uri, mai ales ca ofera o gama larga de optiuni de materiale ce pot fi utilizate in fabricarea de obiecte si componente.

Alegerea filamentului potrivit este o actiune care va avea un impact direct asupra produsului finit, de aceea este esentiala selectarea celui corect pentru a avea o calitate ridicata, dar si o durabilitate corespunzatoare.

Cu toate acestea, multe persoane se intreaba care sunt cele mai bune materiale care pot fi utilizate in productia de printare 3D, fiind o informatie ce trebuie cunoscuta pentru a se asigura ca vor beneficia de un produs care sa corespunda perfect cu criteriile si caracteristicile cautate.

Alegerea filamentului de imprimare 3D

  • PLA

Acest material se remarca ca fiind unul dintre cele mai populare si versatile filamente de imprimare 3D. Realizat din resurse regenerabile, ecologice si biodegradabile cum ar fi amidonul de porumb sau trestia de zahar, acesta are o serie de proprietati ce pot beneficia orice proiectant.

Este usor de utilizat in diferite proiecte, are o deformare minima si un miros redus in timpul imprimarii. PLA este o alegere ideala pentru incepatori datorita naturii sale si a compatibilitatii crescute cu majoritatea imprimantelor 3D.

  • ABS

Filamentul ABS ofera o durabilitate si o rezistenta la impact mult mai mare decat PLA-ul, fiind mai putin predispus la deformare. Este ideal in aplicatiile cu piese functionale si prototipuri, insa fata de alte filamente, acesta emana vapori toxici in timpul fabricatiei, de aceea este necesar ca zona de productie sa fie bine ventilata.

  • PETG

Polietilen tereftalat glicol sau PETG combina tot ce este mai bun din PLA si ABS. Acesta are o rezistenta, flexibilitate si o durabilitate in timp mult mai buna, fiind mai putin predispus la deformari din cauza caldurii excesive din timpul printarii.

Este bine de stiut ca PETG absoarbe umiditatea din aer, fiind indicat sa fie depozitat intr-un mediu uscat pentru a-si mentine calitatea in timpul procesului de printare. Se poate utiliza pentru creatia de piese mecanice, prototipuri si obiecte care necesita rezistenta la impact.

  • TPU

TPU, cunoscut si sub denumirea de poliuretan termoplastic este un material flexibil si elastic, cunoscut pentru proprietatiile sale asemanatoare cu cauciucul. Rezista foarte bine in fata uleiurilor si a grasimilor, mentinandu-si excelent aderenta strat dupa strat.

Acesta este folosit pentru imprimarea pieselor moi si flexibile cum ar fi husele de telefon, garniturile si multe altele, fiind atat un beneficiu, cat si o provocare pentru specialisti. De aceea este important sa fie realizate setarile si reglajele specifice pentru a evita eventualele probleme care pot aparea in timpul procesului de productie.

Alegerea celui mai bun filament de imprimare 3D depinde in mare masura de cerintele specifice ale proiectului. Reglarea corespunzatoare, cat si intelegerea caracteristicilor fiecarui material este cruciala pentru obtinerea unor rezultate optime excelente.

Experienta si utilizarea diferitelor filamente va permite creatorilor sa aleaga cel mai potrivit material pentru fiecare proces in parte pentru a se asigura ca produsul final va indeplini cele mai inalte standarde de calitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *