Printarea 3D este un proces prin care obiectele tridimensionale sunt create prin imbinarea sau solidificarea materialelor si combinarea lor strat cu strat, in functie de comenzile unui computer. Printarea 3D devine din ce in ce mai populara in multe domenii, asa incat aceasta tehnologie este acum utilizata in mod curent atat de catre profesionisti, cat si de amatori.

Printarea 3D are o serie de avantaje care ii pot ajuta pe designeri si profesionisti sa ia decizii mai bune in alegerea unui proces de fabricatie. De asemenea, astfel se pot obtine rezultate optime.

Importanta printarii 3D

Realizarea pieselor in mod traditional este deseori dificila si costisitoare. Pentru fiecare tip de piesa care vrei sa o dezvolti iti va trebui o alta matrita sau un alt utilaj pentru a produce noile piese. Cu o imprimanta 3D acest lucru te scapa de aceasta grija, deoarece ea poate realiza cu ajutorul unui calculator orice forma o vrei.

Datorita cresterii popularitatii si scaderii semnificative a preturilor acestor aparate, pasionati si inventatorii isi pot transforma ideile creative in realitate. Cu ajutorul unui model CAD si o imprimanta 3D, acestia isi pot pune ideile in aplicare si pot crea prototipuri, lucru imposibil in trecut.

Materiale folosite pentru printarea 3D

Cele mai uzuale materiale folosite pentru printare 3d sunt:

PLA este cel mai popular tip de material folosit de consumatorii casnici. Acesta este realizat din materiale biodegradabile precum amidonul de porumb ceea ce il face ecologic si are un punct de topire scazut, perfect pentru hobbisti.

ABS – Acest material este un termoplastic ce face parte din familia polimerilor. Aceasta vine sub forma de filament si are avantajul de a avea o rezistenta si flexibilitate crescuta, dar are si o varietate larga de culori.

Related Projects